FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Op weg naar Europa (2)

25-03-2016

2 reacties


Het seizoen 2015 / 2016 gaat de eindfase in, en onder meer de plaatsen voor Europees voetbal gaan worden verdeeld. Hoe staat FC Utrecht op de kaart bij de hervatting van de eredivisie op 2 april aanstaande? En welke wegen naar Europa zijn er dan?

Plaatsing voor Europees voetbal
Recent publiceerde de KNVB op haar website een artikel over de bekerfinale. Daarin werd toegelicht hoe de verdeling van de vijf Europese plekken dit seizoen tot stand komt:

1) De landskampioen plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.
2) De nummer twee van de eredivisie plaatst zich voor de tweede voorronde van de Champions League.
3) De bekerwinnaar plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League.
4) De nummer drie van de eredivisie plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League.
5) De winnaar van de play offs plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League.

De play offs worden gespeeld door de nummers 4 tot en met 7 van de eredivisie. De enige uitzondering, zo stelt de KNVB in dat artikel, is wanneer de bekerwinnaar op de eindranglijst op de eerste, tweede of derde plaats, dan wel op één van de play-offs plekken eindigt. Dan neemt de nummer acht van de eredivisie deel aan de play-offs.

FC Utrecht in de maand maart 2016
In maart 2016 kwam FC Utrecht vier keer in actie: één keer voor de beker en drie keer in de eredivisie. Drie van de vier duels werden gewonnen, en er werd één keer gelijk gespeeld. Gevolgen:

- FC Utrecht staat op 31 maart 2016 op plek 5 met 45 punten uit 28 duels (op 31 maart 2015 stond FC Utrecht op plek 12 met 32 punten uit 28 duels).
- FC Utrecht staat op 24 april tegen Feyenoord in de bekerfinale.

Het eerstkomende duel van FC Utrecht, op zaterdag 2 april in Almelo, is tegen een directe concurrent. Heralces staat op plek 6 met slechts één punt minder dan FC Utrecht.

Er is nog geen enkele zekerheid in de eredivisie. In theorie kan namelijk de huidige nummer 14, Roda JC, nog op 49 punten komen, en FC Utrecht daarmee passeren. De clubs daaronder kunnen FC Utrecht in punten niet meer passeren. En FC Utrecht kan nog maximaal op 63 punten komen. Daarmee kan maximaal plek 3 worden behaald.

Theoretisch nog drie wegen naar Europa
Theoretisch kan FC Utrecht nog op de derde plek eindigen, en daarmee direct plaatsing voor de derde voorronde van de Europa League afdwingen. Met vier punten achterstand op de huidige nummer 3 (Feyenoord) en AZ op plek 4 is hier de afhankelijkheid van de concurrentie wel groot, en er is slechts een garantie voor twee Europese duels.

Als FC Utrecht de huidige lijn doorzet en gemiddeld 1,6 punt per duel blijft halen, dan zijn er na 34 duels 54 punten behaald. Dat was in 2014 / 2015 goed voor plek 7 op de eindrangschikking, en betekende dus deelname aan de play offs. Er dienen dan nog wel vier duels te worden gespeeld voordat duidelijk is wie de winnaar is van de play offs. En zie punt 4 in de eerste alinea: alleen de winnaar van de play offs plaatst zich voor de derde voorronde van de Europa League.

Uit punt 3 hierboven blijkt waarom bekerwinst de kortste weg naar Europa is: er hoeft slechts één duel te worden gewonnen, en er is geen afhankelijkheid van de resultaten van concurrenten. Daarnaast betekent bekerwinst ook nog eens directe instroom in de groepsfase. Hierdoor is de zomerbreak relatief lang, en de zekerheid op meer dan twee Europese duels gegarandeerd.

Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 2 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing