post

sc Heerenveen – FC Utrecht 2-3 (0-3)

En alweer een driepunter voor FC Utrecht. De ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat was vanmiddag (zondag) in een ijzig koud Abe Lenstra Stadion met 2-3 te sterk voor sc Heerenveen. Een ijzersterke eerste helft bleek een stevig genoeg fundament voor een driepunter in een wedstrijd die tot het einde toe spannend bleef.

Het is veel meer dan een doelpunt, die treffer van Pelle van Amersfoort een kwartier voor tijd. Het is een goal die hoop geeft aan sc Heerenveen en die voor menig FC Utrecht’er het startsein geeft aan een kwartier billenknijpen. Want: het is de 2-3. De aansluitingstreffer. Het doelpunt dat ervoor zorgt dat het weer spannend wordt, in het Abe Lenstra Stadion.

Geen genade
Daar ziet het een dik halfuur eerder er bepaald niet naar uit; dat er van spanning nog sprake zal zijn. Want op het moment dat scheidsrechter Edwin van de Graaf fluit voor de rust, spreekt het scorebord boekdelen: 0-3 voor FC Utrecht. Voor een ploeg die niet per se zindert, maar wel scherp is op de momenten dat het er echt toe doet. Een team dat geen enkele vorm van genade kent voor de laatste linie van de Friese opponent.

Bergström trefzeker, Kerk scoort opnieuw
Het eerste doelpunt van de middag wordt gescoord door Emil Bergström. De Zweed, die enkele minuten voor de aftrap te horen krijgt dat hij niet als reserve begint maar in de basis ter vervanging van Timo Letschert, kopt vanuit een corner raak: 0-1. Twaalf minuten later verdubbelt Gyrano Kerk de marge. De aanvaller scoort voor de vierde wedstrijd op rij: 0-2. Oh, en hoe zeldzaam dat is? Kerk is de tweede speler in de voorbije vijftien jaar die er in slaagt namens FC Utrecht in vier Eredivisiepartijen op rij te scoren. De huiskamervraag: wie deed dat in die periode ook? Het antwoord daarop: Ruud Boymans.

Tannane schiet raak
Enfin. Over tot de orde van de dag. Friesland. Vrieskou. Bijna rust. 0-2 de stand. Fijne marge. Maar, zo moet Oussama Tannane gedacht hebben, dat kan nog wel wat fijner. De aanvaller besluit in de blessuretijd van de eerste helft een dribbel in te zetten en passeert Warner Hahn met een schot in de korte hoek: 0-3.

Vlap wakkert Friese voetbalvlam aan
In de tweede helft bijt sc Heerenveen beduidend meer van zich af dan voor de rust, al duurt het tot halverwege het tweede wedstrijddeel dat de Friezen het net weten te vinden. Michel Vlap maakt een prachtige treffer en wakkert daarmee de Friese voetbalvlam aan. Als vijf minuten later Van Amersfoort ook nog de 2-3 maakt, is het spel op de wagen.

Toch met elf man verder
En als invaller Lukas Görtler dan even later ook nog een rode kaart krijgt, rinkelen bij de Domstedelingen alle alarmbellen. Maar: na het bekijken van videobeelden draait Van de Graaf de straf terug: geen rood voor de Duitser, maar geel. Zo gaat FC Utrecht dus met een elftal de slotfase in, waarin het met man en macht de voorsprong verdedigt. En met succes.

Dubbel programma
FC Utrecht maakt zich in de laatste voetbalweek van het kalenderjaar 2018 op voor een even uitdagend als mooi programma. Donderdag speelt de ploeg van Advocaat in De Kuip in de TOTO KNVB Beker tegen Feyenoord. En zondag wacht vervolgens in een uitverkocht Stadion Galgenwaard de Eredivisiewedstrijd tegen Ajax.

14. Emil Bergström 0-1
26. Gyrano Kerk 0-2
45+1. Oussama Tannane 0-3
69. Michel Vlap 1-3
75. Pelle van Amersfoort 2-3

Gele kaarten: Joris van Overeem, Lukas Görtler (FC Utrecht).

Toeschouwers: 17.575.

Scheidsrechter: Edwin van de Graaf.

Opstelling sc Heerenveen:
Warner Hahn; Sherel Floranus, Doke Schmidt (63. Pelle van Amersfoort), Kik Pierie, Lucas Woudenberg (87. Jizz Hornkamp); Yuki Kobayashi, Ben Rienstra, Michel Vlap; Mitchell van Bergen (46. Nemanja Mihajlovic), Sam Lammers, Arber Zeneli.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Simon Gustafson, Urby Emanuelson (82. Mark van der Maarel), Sander van de Streek (78. Lukas Görtler); Gyrano Kerk (89. Othmane Boussaid), Oussama Tannane

Bron: fcutrecht.nl

7 thoughts on “sc Heerenveen – FC Utrecht 2-3 (0-3)

1. Het verval na de 1-3 was te groot. Gelukkig is Heerenveen al jaren over het hoogtepunt, maar donderdag en zondag zal dit direct worden afgestraft.

2. Precies Arnold, iets wat tegen Excelsior en Heracles ook al het geval was. Die tweede tegengoal kan natuurlijk niet, een overschot aan Utrecht spelers en dan weet Heerenveen toch te scoren en het geluk houdt natuurlijk eens op want een gelijkspel had zomaar gekund

3. De laatste wedstrijden van FC Utrecht zijn in ieder geval niet saar en er worden punten binnengeharkt, het is alleen wel heel erg typisch dat er ook zo makkelijk de tegendoelpunten vallen. De 3-1 leek mij houdbaar voor Jensen en bij de 3-2 stond Jensen weer eens in niemandsland. Ik ben heel benieuwd hoe het aanstaande zondag gaat. Ajax straft ieder foutje meedogenloos af, veel zal afhangen van de gekozen strijdwijze.

4. De eerste helft was misschien wel de beste helft van het seizoen. Eindelijk goed voetbal. Zelfs Tannane speelde een aardige wedstrijd. Knappe vierde plaats! Op naar donderdag

5. Nog even iets heel anders over de wedstrijd van afgelopen zondag: Pelle van Amersfoort naaide met 2 schwalbes zowel van Overeem als Görtler een gele kaart aan. Ik vind dat in dat soort situaties degene die de schwalbe maakt minimaal 1 wedstrijd geschorst moet worden en dat dan meteen de getrokken gele kaarten geseponeerd dienen te worden door de tuchtcommissie van de KNVB. Ik vermoed echter dat de reglementen daarin niet voorzien en dat vind ik eigenlijk stuitend.

6. Bij die van Amersfoort verlang ik even terug naar de tijd van Neeskens en van Hanegem, dan kon deze spelende matennaaier plotseling weleens een bloedneus hebben.

• Precies, of wat dacht je bij FC Utrecht van Wildbret en Jan Wouters? Die hadden van Amersfoort lachend de tweede ring in geschopt. Ik las gisteren dat hij weg wil bij Heerenveen. Lijkt mij voor het Nederlandse voetbal heel goed als dit achterbakse mannetje vertrekt naar een ver buitenland. Bulgarije of Roemenië, daar hebben ze dit soort schwalbes uitgevonden. Wat een asbak.