FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Nesu: "Ik droom alleen maar over lopen"

14-09-2011

6 reacties


Voor het eerst, en direct het laatst, sinds 10 mei heeft Mihai Nesu het stilzwijgen doorbroken. De Roemeense verdediger van FC Utrecht vertelt in een openhartig, emotioneel én humorvol interview met de Roemeense krant Gazeta Sporturilor over het trainingsongeluk, waardoor hij vanaf zijn borst naar beneden verlamd raakte. Nesu kan alleen nog zijn hoofd en rechterborst bewegen.

"Ik verwijt Alje Schut niets", zegt Nesu over de ongelukkige botsing met zijn teamgenoot op die dinsdagmiddag. "Hij kan er niks aan doen. Ik had ook tegen de paal kunnen vallen of betrokken kunnen raken bij een auto-ongeluk. Alje heeft het er wel moeilijk mee gehad, hij heeft ook een tijdje niet gespeeld en getraind. Maar nu is hij aanvoerder van de club waar hij al sinds de jeugd speelt. Dat vind ik mooi voor hem."

Douche
De interviewer vertelt over hoe Nesu, die onder een Nederlandse naam is ingeschreven in revalidatiecentrum De Hoogstraat om niet teveel aandacht te trekken, met zijn rechterhand dingen kan oppakken, maar niet zijn vingers afzonderlijk van elkaar kan bewegen. "Wanneer ik onder de douche sta, voel ik het water alleen op de rechterkant van mijn lichaam", vertelt de Roemeen. "Aan de linkerkant voel ik niks. En het verschil tussen warm en koud water merk ik alleen op mijn hoofd."

Ondanks dat Nesu in het uitgebreide vraaggesprek regelmatig grapjes maakt, bijvoorbeeld over het weer in Nederland ("ze zeggen hier dat wanneer je op de fiets geen wind tegen hebt, je de verkeerde kant opgaat"), erkent hij het mentaal ook zwaar te hebben. "Ik heb zo mijn ups en downs. Toen ik drie maanden geleden in De Hoogstraat arriveerde, dacht ik dat ik razendsnel zou herstellen. Viel dat even tegen."

Buisje
Nesu vertelt ook dat artsen vreesden voor zijn leven. Na het ongeluk op de training, waarbij de verdediger steeds bij bewustzijn bleef, werd hij bij aankomst in het ziekenhuis direct geopereerd. Zelfstandig ademhalen kon hij niet en artsen wisten twee dagen lang niet of hij het zou overleven. "Ze vertelden mij vervolgens dat ik de rest van mijn leven door een buisje in mijn luchtpijp moest ademhalen. Zoals acteur Christopher Reeve, die Superman speelde, moest nadat hij verlamd raakte toen hij van een paard viel. Maar na twee weken met een tracheotomie kon ik zelfstandig ademen."

De verdediger vertelt ook treurig te worden van berichten die hij leest op internet. "Dan lees ik dat mensen zeggen dat ik de rest van mijn leven een kasplantje blijf. Maar hier in Nederland zijn mensen, die net als ik aan een rolstoel zijn gekluisterd, soms gewoon bankmanagers. En je kunt toch niet zeggen dat bankmanagers, kasplantjes zijn?"

Samen met technische mensen heeft Nesu een houder voor zijn iPhone bedacht, waardoor hij met een vijftien centimeter lang staafje het toestel kan bedienen. "Ik kan nu zelf een nummer intoetsen of een sms versturen, clipjes op YouTube bekijken of muziek luisteren", zegt hij.

Van Seumeren
Nesu vertelt hoe hij op Discovery Channel een documentaire zag over de berging van de nucleaire onderzeeër Koersk in de Barentszee. "Ik zag ineens Frans van Seumeren met de toenmalige president Poetin. Soms overdrijft Van Seumeren een beetje over de ambitie van FC Utrecht", zegt Nesu over de grootaandeelhouder van de club. "Maar hij doet wel heel goed werk door te blijven knokken om van Utrecht een beter georganiseerde club te maken en meer mensen naar de Galgenwaard te lokken."

Nesu's vrouw Maria vult aan: "Tegelijkertijd woont Van Seumeren ondanks al zijn rijkdom in het kleinste huis van zijn dorp. En hij loopt soms een week in dezelfde kleren." De verdediger schiet in de lach om die opmerking.

Vereerd
Maar dan serieus: "Ik denk niet dat ik ooit nog voetbal. Ik houd van het spelletje, ben vereerd dat ik tien jaar prof ben geweest. Mocht ik honderd procent herstellen, dan denk ik niet dat ik nog speel. Ik heb andere verwachtingen. Natuurlijk hoop ik dat ik beter wordt. Maar het zou voor mij al een grote stap zijn wanneer ik beide armen weer kan bewegen."

Nesu ziet om zich heen mensen langzaam herstellen. "Ik heb hier gezien wat het met mensen doet wanneer zij hun armen weer kunnen gebruiken. Zij kunnen dan bijna net zoveel als voor hun ongeluk, ook al kunnen ze niet lopen. Sinds het ongeluk heb ik nauwelijks gedroomd. Maar de laatste tijd droom ik weer wel. Ik weet dat er mensen zijn die dromen dat ze kunnen vliegen. Maar mijn onderbewustzijn is de laatste tijd zo sterk. Ik droom dat ik weer kan lopen."

Steun
Nesu heeft nog altijd erg veel aan alle steunbetuigingen. "Ik wil iedereen bedanken, Nederlanders en Roemenen, voor alle steun. Iedere keer als ik eraan denk, moet ik huilen. Ik ben erg onder de indruk van alle reacties na mijn ongeluk, zeker als je bedenkt dat ik geen superster ben."

Bron: DUIC.nl

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 6 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing