FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Lensky: 'Het gaat nu heel goed met me'

27-02-2015

4 reacties


Jacob Lensky. Excentriekeling. Denker. Groot talent van weleer, zeker ook dat. En: oud-speler van FC Utrecht én Feyenoord. FCUtrecht.nl sprak met de nu 26-jarige Canadese ex-middenvelder in aanloop naar het duel van zondag, waarin zijn twee voormalige clubs tegenover elkaar staan in Stadion Galgenwaard.

Het leven lacht Jacob Lensky een jaar of tien geleden toe, als kersverse profvoetballer met een propvolle rugzak talent, een prachtig toekomstperspectief, een dan al zeer respectabele status. En oh zo veel meer moois in het vooruitzicht. Maar verdomd, wat pakt het voor de Canadees anders uit. Verdraaid, wat kan iets ogenschijnlijks prachtigs toch ongelooflijk tegenvallen in de praktijk.

Droom wordt nachtmerrie
Het begint zo mooi. Profvoetballer is hij, op het moment dat hij zijn krabbel onder zijn eerste contract zet. Doel bereikt, living the Canadian dream, zogezegd. Maar de zo getalenteerde tiener uit Vancouver komt er snel achter dat het voor hem toch vooral een Canadian nightmare blijkt te zijn. “Je gaat ‘s ochtends naar de training, komt om een uurtje of één ‘s middags thuis”, vertelt hij. “En dan begint het. Al die tijd die je moet vullen. De verveling. Het lag, laat ik dat direct zeggen, allemaal aan mijzelf. Ik heb me niet goed aangepast, ging te weinig met mensen om. Wat heb ik daar spijt van. Oh, man, I wish I could still be playing…”

‘Mensen gaven om wát ik was’
De verveling, de aanpassingsproblemen als jonge Noord-Amerikaan in Europa. Het doet veel met Lensky. Hij grijpt naar de fles. “Ik leefde op een bepaald moment als een rockstar. Ik was een VIP, ik was die bekende voetbalspeler, ik kreeg privileges. Nu weet ik: de mensen met wie ik destijds feestjes vierde, waren gewoon op zoek naar vertier. Mensen gaven om me, maakten zich druk om me. Maar zelden om wie ik was. Vaak vooral om wát ik was. Een profvoetballer. Was ik gewoon een normaal iemand geweest, dan had niemand naar me omgekeken. Dan had het ze niet uitgemaakt, al had ik in een kartonnen doos geslapen. Dan hadden ze wel iemand anders gevonden om hun feestjes mee te vieren.”

Terugval in Canada
Al zijn talent ten spijt, komt er eind 2011 een einde aan het verblijf van Lensky bij FC Utrecht én aan zijn loopbaan als profvoetballer. Hij keert terug naar Canada. Een hoop illusies armer, veel frustraties en problemen rijker. De bodem van de put? Laat Lensky niet lachen. Tig keer zag hij ‘m sinds hij zich weer in Vancouver vestigde. “Toen ik terugging naar Canada, dacht ik dat ik daar alles wel even zou oplossen”, gaat de gewezen jeugdinternational van zowel Canada als Tsjechië openhartig verder. “Maar de eerste jaren na mijn terugkeer maakte ik juist mijn moeilijkste periode door.” 

‘Het gaat nu heel goed met me’
Profvoetballer Lensky werd ineens gewoon weer Jacob uit Vancouver. “Nu ben ik, sinds een aantal maanden, op het punt dat ik mijn ego opzij heb gezet. Het gaat prima met me. Nee, het gaat zelfs heel goed. Ik heb een vriendin, geniet van het leven. En van de tijd die ik doorbreng met mijn vrienden en familie. Ondertussen ben ik aan het werken aan het opstarten van mijn eigen onderneming. Ik ben pretty excited.”

Verlangen naar Zoudenbalch
En toch. Soms. Dan flitst weer even het profvoetballersbestaan door zijn hoofd. Ziet hij hoe voormalige ploeggenoten van hem zoals Michel Vorm, Kevin Strootman, Dries Mertens en Ricky van Wolfswinkel droomtransfers maken en stralen in de spotlights. “Prof worden. Altijd mijn doel geweest. Ik bereikte het, dacht: dit doe ik de rest van mijn leven. Wat is het anders gelopen… Al snel vroeg ik me af: wat is de nut van dit bestaan? Toen vroeg ik me ook bij alles af: waarom? Waarom voetbal? Waarom hier? Waarom ik? Waarom dit leven? Als ik het allemaal mocht overdoen, zou ik het anders doen. Nu accepteer ik meer dingen zoals ze zijn. Maar soms denk ik: kon ik mijn FC Utrecht-trainingspak maar weer aantrekken en met de jongens het veld op, op Zoudenbalch. Ik zou willen zien of ik het niveau nog zou aankunnen. Ik ben fit, speel nog voetbal bij een plaatselijke amateurclub en denk dat ik het kan. Maar die kans is geweest. Ik heb het verknald. Niemand anders dan ik is daar schuldig aan. That’s still a hard pill to swallow.”

Zondag: FC Utrecht - Feyenoord
Aanstaande zondag staan in Stadion Galgenwaard de twee Nederlandse ex-clubs van Jacob Lensky tegenover elkaar in Stadion Galgenwaard. Kom ook kijken naar FC Utrecht - Feyenoord, scoor je kaart(en) via internet, in de FC Utrecht Fanshop of bij één van de meer dan 400 Ticketbox-verkooppunten in Nederland!

Bron: fcutrecht.nl

Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 4 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing