FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Lee: 'meer trainingen dankzij dagopleiding'

30-08-2011

1 reactie


De grootste verandering die de regionale jeugdopleiding van FC Utrecht momenteel doormaakt is dat het een complete dagopleiding wordt. Alle teams gaan hieraan deelnemen.

Henny Lee, door FC Utrecht aangetrokken vanwege zijn kennis en ervaring als trainer en docent: "Veel jeugd gaat nu overdag trainen in plaats van in de avond. Op deze manier trainen de A1 en de B1 bijvoorbeeld zes keer per week. Daarnaast krijgen ze studiebegeleiding. We werken daarom sinds dit seizoen samen met LOOT- en topsportvriendelijke scholen."

Volgens Lee heeft dat veel voordelen, maar ook de nodige consequenties. "We moeten ons intensiever gaan bezighouden met vervoer. Dat willen we zo veel mogelijk zelf faciliteren."

In de trainersstaf zijn twee wijzigingen doorgevoerd. Ab Plugboer traint dit seizoen de C1. Dijar Kasim is nu oefenmeester van de D1. Verder is er bij FC Utrecht geen techniektrainer meer. In plaats daarvan is er een ander systeem bedacht om de creatieve ontwikkeling van de jonge voetballers te stimuleren. Lee: "Sjors Ultee geeft dit seizoen één keer per week training aan alle jeugdteams. Daarbij gaat het niet alleen om techniek. Het gaat om de hele creatieve ontwikkeling van een speler. Wij denken dat een speler daar meer aan heeft dan dat er alleen op zijn techniek wordt getraind."

Lee's eigen functie als hoofd van de jeugdopleiding wordt in tweeën gesplitst. Hij legt uit: "We gaan het organisatorisch anders doen. Ik wil er iemand bij hebben die een meer coördinerende rol heeft in de organisatorische zaken. Op die manier kan ik zelf meer inhoudelijk gaan werken binnen de jeugdopleiding."

Verloop van spelers
Volgens Lee hebben deze zomer weinig jeugdspelers FC Utrecht verlaten voor een andere club in Nederland of het buitenland. "Er is altijd in- en uitstroom. Per groep zijn er drie à vier jongens bijgekomen en afgevallen. Dat is een normaal aantal. Twee spelers zijn naar PSV gegaan. Dat is minimaal eigenlijk. Ik trek daaruit de conclusie dat spelers bij deze club toch veel kansen zien om uiteindelijk het eerste elftal te halen. De drempel om het eerste elftal te halen is hier laag en de spelers vinden het blijkbaar prettig om hier te spelen."

Trainen met talentvolle e'tjes
Vanwege de rechtsvorm mogen bij FC Utrecht (nog) geen E- en F-pupillen spelen. Lee: "Wij hopen dat de KNVB hier beleid op gaat organiseren, maar in de tussentijd hebben wij onze maatregelen genomen. Zo hebben we een aantal talentvolle E'tjes geselecteerd vanuit onze samenwerking met amateurclubs uit de regio. Die komen nu één keer per week bij ons trainen. De rest van de week trainen ze nog gewoon mee bij hun amateurclub. Met de amateurclub waar ze vandaan komen, onderhouden we een goede relatie."

"Sowieso hebben we in het kader van RAC Talentontwikkeling Midden-Nederland veel contacten met amateurverenigingen in de omgeving van Utrecht. Dat vinden we belangrijk. Daar zitten toch de Utrechtse talenten die we aan de club willen binden. We streven ernaar om - net als verenigingen - de spelers zo jong mogelijk aan de club te binden. Dan hoeven echte Utrechtse jongens als Wesley en Rodney Sneijder op jonge leeftijd bijvoorbeeld niet voor Ajax te kiezen, maar kunnen ze bij ons terecht."

Sleeping giant
Lee wil met de jeugdopleiding uiteraard zo veel mogelijk spelers afleveren bij het eerste elftal van de club. Hij ziet wat dat betreft een goede ontwikkeling. "In de voorbereiding op het nieuwe seizoen hebben veel jeugdspelers een kans gekregen in het eerste elftal. Dat was soms noodgedwongen, doordat er veel spelers zijn weggekocht."

"Het komt ook doordat de technische staf van Utrecht 1 erg betrokken is bij de jeugd", vervolgt Lee. "Ze komen veel kijken bij jeugdwedstrijden. Jan Wouters bijvoorbeeld is assistent van het eerste, maar hij zit ook veel op de bank bij de beloften. En ik zie Erwin Koeman ook vaak op Zoudenbalch rondlopen. Ik denk dat dat belangrijk is. Dat is een goed signaal naar de jeugd."

Het hoofd jeugdopleidingen vindt de Utrechtse identiteit van de club belangrijk. "Ik ben zelf een echte Utrechter. Ik weet dat het binnen de club leeft dat het fijn zou zijn als er veel Utrechtse jongens in het eerste zouden staan. Die mensen hebben - net als ik - het gevoel dat FC Utrecht een sleeping giant is. Door een goede, gestructureerde jeugdopleiding kunnen we de club verder doorontwikkelen. De ambitie is om uiteindelijk met veel eigen opgeleide spelers structureel een rol van betekenis te spelen op het hoogste niveau, de eredivisie."

bron: fcutrecht.nl

 

Reacties

Bij dit bericht is 1 reactie geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing