FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

KNVB wil lege Bunnikside tegen Ajax

26-05-2015

28 reacties


FC Utrecht heeft van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel gekregen voor de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 5 april 2015. Het voorstel bestaat uit een geldboete van 10.000 euro en een lege Bunnikside tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax.

FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 uur de tijd om te laten weten of de club akkoord gaat met het schikkingsvoorstel. De spreekkoren in kwestie werden aanvankelijk nauwelijks opgemerkt. Ze werden aangeheven door een klein groepje en waren in het stadion vrijwel niet te horen. Pas toen een van de betrokkenen er een filmpje van op YouTube plaatste, ontstond er commotie over.

Niet gehoord
FC Utrecht maakte meteen na het verschijnen van het filmpje excuses en beloofde alles op alles te zetten om de daders op te sporen. De club benadrukte echter ook dat er tijdens de wedstrijd niet ingegrepen had kunnen worden, omdat de spreekkoren niet waren opgemerkt. “Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord. Anders hadden wij te doen gebruikelijk het protocol geactiveerd”, verklaarde algemeen directeur Wilco van Schaik.

De straf van een lege Bunnikside tegen Ajax, treft niet alleen degenen die de spreekkoren hebben gebezigd, voor zover zij al aan een stadionverbod hebben weten te ontkomen. Het treft ook de overgrote meerderheid van supporters die niet hebben meegedaan en ook degenen die niet op de Bunnikside stonden, maar nu al een seizoenkaart voor de Bunnikside hebben gekocht. 

Verplaatsen
Als de straf gehandhaafd blijft, zal dat ongetwijfeld zorgen voor een 'run' op kaarten voor de overige  tribunes. De KNVB neemt kennelijk aan dat de maatregel 'hooligans' treft. Voor zover dat al gedeeltelijk het geval is, zullen die zich verplaatsen naar andere tribunes, waar normaliter meer ouderen en gezinnen zitten. 

De aanklager startte 8 april een vooronderzoek naar de spreekkoren. De aanklager wilde van FC Utrecht weten welke maatregelen de club vooraf heeft genomen om spreekkoren te voorkomen, tijdens de wedstrijd om de spreekkoren te stoppen en na de wedstrijd om hiertegen op te treden, bijvoorbeeld door de daders individueel te bestraffen.

Aanhang
Op basis van de beschikbare beelden, informatie en verklaringen stelt de aanklager FC Utrecht in staat van beschuldiging voor het herhaaldelijk uiten van antisemitische spreekkoren. De KNVB spreekt in een persbericht van spreekkoren die werden gebezigd door ‘de aanhang van FC Utrecht’. Dat wekt de onjuiste suggestie dat de spreekkoren door alle FC Utrecht-supporters of op zijn minst massaal werden gescandeerd.

“Discriminerende of anderszins kwetsende uitingen in de stadions worden aangepakt, omdat voetbal voor iedereen is en in het stadion iedereen welkom is”, verklaart de KNVB. Hiervoor zijn landelijk afspraken gemaakt tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en de KNVB. Deze afspraken liggen vast in het ‘Kader voor beleid: Voetbal en Veiligheid’.

Wedstrijd stilleggen
Clubs en de KNVB hebben op lokaal niveau afgesproken dat thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen spreekkoren in hun stadion. “Zij kennen hun bezoekers het beste, zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in hun stadion en hebben de faciliteiten in het stadion om bij spreekkoren actie te ondernemen”, aldus de KNVB.

Als de spreekkoren desondanks toch doorgaan, kan de club de scheidsrechter verzoeken om de wedstrijd stil te leggen. Als dat gebeurt, overlegt de club met de lokale autoriteiten over de maatregelen in het geval de spreekkoren doorgaan nadat de wedstrijd wordt hervat. Zij instrueren vervolgens de scheidsrechter.

Het is de vraag of de club in dit geval wel volgens dit protocol kon optreden, aangezien de spreekkoren niet – ook niet door de KNVB -  zijn gehoord. Ook is niet duidelijk of het bewuste liedje meerdere keren is gezongen en of er dus sprake was van een situatie waarin na een waarschuwing verzocht kon worden om de wedstrijd stil te leggen.

Joodse belangenorganisaties
Het bestrijden van discriminerende spreekkoren heeft de voortdurende aandacht van de KNVB. “In het licht van deze actualiteit is het goed te weten dat de KNVB goed contact heeft met diverse Joodse belangenorganisaties, waaronder CIDI en CJO”, meldt de voetbalbond. “Bij deze gesprekken is het uitgangspunt om te komen tot een structurele, gezamenlijke aanpak gericht op bewustwording waarbij ook supporters en clubs een rol spelen. Doordat antisemitisme een maatschappelijk verschijnsel is, dat zeker ook buiten het voetbal plaatsvindt, wil de KNVB aansluiten bij initiatieven van de overheid.”

Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 28 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing