FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Hoe is het met...Hans Visser

11-01-2008

0 reacties


Vandaag ontmoet ik de maker van één van de belangrijkste goals uit de historie van FC Utrecht. De goal die zoveel losmaakte in Utrecht, de maker van deze goal is tot op de dag van vandaag voor veel supporters nog altijd een held. We gaan terug naar 5 mei 1996, FC Twente-FC Utrecht, de stand is 1-1. In de 88e minuut schiet hij een voorzet van Jorg Smeets in de rechterhoek achter de kansloze doelman Sander Westerveld. FC Utrecht wint en ontloopt de nacompetitie. Het was niet de eerste belangrijke goal van hem dat seizoen. Op 9 april van datzelfde jaar scoorde hij in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles in blessuretijd de 1-0 uit een vrije trap achter Oscar Moens. Achteraf gezien was deze goal nog belangrijker omdat dit de wederopstanding van FC Utrecht inluidde. Er werd sinds die overwinning op Go Ahead geen wedstrijd meer verloren. FC Utrecht was gered en Hans Visser de held. Ik ontmoet Hans Visser na afloop van een training van zijn huidige club Heerenveen en praat met hem in het spelershome in het Abe Lenstra-stadion over deze momenten en wat dat nog steeds betekent voor FC Utrecht. Ook het huidige FC Utrecht wordt door Visser uitvoerig besproken.

border=0
Assistent trainer Hans Visser op de training van SC Heerenveen.

Het debuut onder Han Berger
Hans Visser werd op 17 december 1966 in Heiloo geboren. Hij begon zijn voetballeven op zijn zevende bij de Foresters in zijn geboorteplaats, vlakbij Alkmaar. Toen hij 15 jaar was vertrok hij naar het Alkmaarse AFC'34 en speelde daar in de A1 en zelfs een half jaar in het eerste elftal. Visser vertelt: "Bij die club speelde ik met Alex Pastoor en Philip Cocu. Na een paar jaar vertrok ik naar de jeugd van AZ waar Han Berger mij op mijn negentiende liet debuteren in het eerste van AZ." Na 3 seizoenen bij het eerste van AZ vervolgde hij zijn carrière bij Vitesse en via MVV belandde hij in het seizoen 1995/96 bij FC Utrecht.

Een mooi einde
"Ik speelde bij MVV en FC Utrecht zocht een opvolger voor Edwin Gorter. Simon Kistemaker was de nieuwe trainer van FC Utrecht en haalde me naar de Galgenwaard. We waren met MVV gedegradeerd naar de eerste divisie en ik wilde helemaal niet in de eerste divisie spelen." FC Utrecht kwam dus op het juiste moment en Hans Visser zou een bewogen jaar meemaken. "Het eerste jaar bij FC Utrecht was, nou fantastisch wil ik niet zeggen, maar het einde was wel mooi. Ik had voor mezelf een bevredigend einde, ik had natuurlijk wel een paar beslissende doelpunten gemaakt dat jaar. We stonden alleen aan de verkeerde kant van de ranglijst." Hans Visser gaat in één adem door over Simon Kistemaker: "Hij was een fantastische vent, recht door zee. We hebben veel plezier gehad maar het voetbal was niet best. Hij kon de spelers heel goed oppeppen, maar dat is meestal snel uitgewerkt. Het was onder hem bijna alleen maar lange ballen en we zien wel. Echt georganiseerd voetbal was het niet. Hij is toen onder druk van een aantal bestuursleden ontslagen." Nol de Ruiter nam het toen tijdelijk over. In de winterstop kwam Ronald Spelbos als nieuwe trainer en verlosser van FC Utrecht.

De twee goals die FC Utrecht redde
Ook onder Spelbos werden niet veel punten gehaald tot de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles: "De wedstrijd tegen Go Ahead was in feite beslissend of we rechtstreeks zouden degraderen of niet. We stonden er toen heel slecht voor. Ik weet nog met die vrije bal, ik had er al eerder één in de muur geschoten, maar in de blessuretijd kregen we er weer één. Jean-Paul stond erbij en ik schoot die bal er vol overtuiging in," aldus Visser. Op mijn vraag wat hij dacht toen hij achter die bal stond is hij heel nuchter: "Kijk, een vrije bal is niet zo erg om te missen dan een penalty. Dus je staat met een heel ander gevoel achter die bal. Je ziet het nu bij ons met Alves, die krijgt ze er toch ook makkelijker in. Het is net als met tennissen, als je die bal met een topspin geeft dan is dat al het verschil of 'ie recht omhoog gaat of een mooie curve krijgt. Dat is een bepaalde techniek, iedereen kan wel een balletje in de kruising knallen, maar het is de kunst om die bal de juiste snelheid mee te geven. Edwin Gorter had ook van die gevaarlijke vrije ballen." Na die overwinning tegen Go Ahead werden er nog veel punten gehaald. Er werd nog gewonnen van Vitesse en de wedstrijden tegen de Graafschap en Willem II werden gelijkgespeeld. Alles kwam dus aan op de laatste wedstrijd in Enschede tegen FC Twente. "Die wedstrijd in Enschede was fantastisch, het leek wel een Europa Cup wedstrijd. Er gingen 56 bussen met supporters mee. We begonnen ook later omdat niet alle supporters op tijd binnen waren. We kwamen toen nog voor door Graanoogst, waarna FC Twente gelijkmaakte. Op het ene moment waren we gedegradeerd, de andere keer speelde we nacompetitie en uiteindelijk ontliepen we alles door mijn goal vlak voor tijd. Een schitterende ontlading. Het was zo belangrijk, je weet niet wat er allemaal gebeurt als we degradeerden. Het is zo moeilijk om dan weer terug te komen."

border=1Seizoen vol kleine blessures
Aan het begin van het volgende seizoen werden al direct grote namen gehaald als Mols, Van Burik en Witschge. Hans Visser over dat jaar: "Dat seizoen heb ik veel blessures gehad en daardoor ook minder gespeeld. Aan het begin van het seizoen ging het wel aardig en scoorde ik ook wel, maar op een gegeven moment schoot het in mijn kuit waardoor ik 3 of 4 weken niks kon doen. Daarna kreeg ik last van mijn hamstring. Het hele seizoen heb ik een beetje lopen sukkelen met kleine blessures. Opeens moest ik linksbuiten spelen, daar voelde ik me ook niet echt vrij. Ik moet het meer van mijn acties hebben, maar als ik weinig ballen krijg wordt het lastig. Spelbos had toch wel een strak systeem en week daar niet veel van af." Toch stond Hans Visser voor de moeilijke keuze om bij te tekenen of weg te gaan: "Ja, het ging wel aardig met mij, scoorde wel een paar goals en een aantal assists, maar als team draaide het niet echt lekker. Ik kon nog wel een jaar bijtekenen maar kreeg ook een heel goede aanbieding van Harelbeke. En omdat ik bij Utrecht aan die linkerkant zou blijven spelen heb ik toch maar voor Harelbeke gekozen. Al vond ik die keuze wel moeilijk omdat ik het heel goed naar me zin had bij FC Utrecht. We hadden een leuke groep met Mols, Boussatta en Witschge. Later kwam Vanenburg er nog bij. Dat klikte ook niet zo met Spelbos. Ik heb met Boussatta nog wel eens contact, die heeft nu met Michael Mols een fitnesscentrum in Amsterdam.

De clubs na FC Utrecht
Na FC Utrecht speelde Visser twee jaar in België bij Harelbeke. "Na die twee jaar wilde Mark Wotte me terughalen naar FC Utrecht. Maar toen was ik 32 en zou ik in dezelfde rol komen als daarvoor. Toen ben ik naar FC Groningen gegaan, waar ik drie jaar gespeeld heb. Daar heb ik toen een heel mooi jaar gehad met promotie naar de Eredivisie en ik scoorde toen 15 goals en een aantal assists. Het jaar daarop ging het alweer minder. Dat is bij mij toch wel vaker geweest, het eerste jaar goed en daarna minder, ik weet niet wat dat is. Bij MVV en Harelbeke scoorde ik ook veel in mijn eerste jaar." In 2002 stopt Hans Visser met voetbal en verhuist naar Maastricht, waar hij nog steeds met zijn vrouw, dochter Lisa (8 jaar) en zoon Twan (6 jaar) woont. "Mijn vrouw was al 7 of 8 keer met me meeverhuisd, dus dat was wel genoeg. Ik ben toen ingestroomd bij MVV. Ik had geen eigen elftal maar moest een beetje rondlopen en een beetje het technische gedeelte doen. Het jaar daarop kon ik meteen assistent-trainer worden bij MVV. Dat heb ik een jaar gedaan." In die periode volgt Visser de opleiding Coach Betaald Voetbal 1. Daarna werd hij hoofdtrainer bij Tongeren, een hoofdklasser in België. "Ja, dat was een heel leerzame periode. Daarna heb ik de jeugd van Genk getraind. Tot er een advertentie stond in de 'Voetbaltrainer' waarin Heerenveen een assistent zocht. Ik ben daar aangenomen samen met Alex Pastoor, die ik nog kende uit de tijd dat we in Alkmaar speelde bij AFC'34. Ondanks de afstand van Maastricht naar Heerenveen heb ik het toch gedaan. We hebben afgesproken dat we na 4 maanden zouden evalueren en kijken of we voor langere tijd zouden doorgaan en dan zouden mijn vrouw en kinderen meekomen naar Heerenveen. Ze hebben mij nu een 1-jarig contract aangeboden maar dan moet ik wel verhuizen. Voor een 3-jarig contract zou ik het meteen doen, dan verkoop ik mijn huis in Maastricht en gaan we hier wonen."

De toekomst van Hans Visser
Of Hans Visser bij Heerenveen blijft is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar dat Visser verder wil in het betaalde voetbal is wel duidelijk: "Absoluut, ik wil de opleiding gaan volgen die je nodig hebt om hoofdtrainer te worden, al zie ik mezelf niet als hoofdtrainer voor een groep staan, maar je weet maar nooit. Laat mij maar lekker op het veld bezig met de jongens, de techniek beter maken of de passeerbewegingen verbeteren. Als hoofdtrainer komt er zoveel op je af. Ik zit niet vast aan een plek bij een eerste elftal, ik zou ook een A1 of een belofte-elftal willen trainen. Met talentvolle spelers werken en de puntjes op de i zetten. Spelers beter maken door ze technisch te vervolmaken. In mijn hart vind ik dat eigenlijk het mooiste. Dat ambieer ik wel: een A1 trainen, je hebt dan je eigen elftal. Ik heb vorig jaar ook met de A- en B-junioren gewerkt, puur op techniek en als je dan ziet hoe ze vooruit gegaan zijn dan geeft me dat wel heel veel voldoening. Bij een eerste elftal is dat toch een andere werkwijze. Daar gaat het meer om het presteren, het enige wat telt is zondagmiddag en alles staat daar in het teken van de aankomende wedstrijd. Als je gespeeld hebt, ga je niet eerst een paar keer op techniek trainen, dan is het herstellen en je klaarstomen voor de volgende wedstrijd. Helemaal als je doordeweeks ook nog Europees speelt dan heb je daar geen tijd voor. Er wordt hier bij Heerenveen wel bijgehouden of je vooruitgang maakt als speler, dat heb ik bij andere clubs nog niet meegemaakt."

FC Utrecht staat in de lift
Zoals elke oud-speler volgt ook Hans Visser FC Utrecht op de voet en niet alleen door zijn huidige functie. "Nee, dat doe je toch elke weekend wel, even kijken wat je oude clubs gedaan hebben. Ik vind FC Utrecht dit seizoen alleen wel wisselvallig. Het bekende probleem tussen de thuis- en uitwedstrijden. Kopteff heeft een goede individuele actie, niet echt snel maar hij heeft wel een goede actie. Hij heeft wel wat maar het is wel lastig om een speler als Dave van den Bergh op te volgen. Van der Gun speelde ook goede wedstrijden maar is helaas alweer geblesseerd geraakt. Is moeilijk te bespelen en heeft ook een goede actie. Van Dijk is ook een goede aankoop, is een echte teamspeler die bij de club past. Kan er wel lekker inkletsen en heeft ook een goede pass. Hij is wat dat betreft wat geniepiger dan Jean-Paul de Jong, die doet het soms wat te opzichtig en loopt daardoor onnodig tegen een gele kaart aan. Kruys is ook zo'n echte teamspeler die als het moet ook even een tik kan uitdelen." Als speler van FC Groningen was Visser nog getuige van één van de hoogtepunten van FC Utrecht: "Dat was die wedstrijd waarin jullie met 6-0 wonnen en daardoor Europees voetbal haalde. Dat publiek ging ook zo te keer toen: Nog twee, nog twee en later nog één, nog één. Wij speelden toen nergens meer voor en onze trainer Jan van Dijk speelde met een fantasieopstelling. Omdat er nooit echt een afscheid van mij geweest was bij FC Utrecht, omdat het niet zeker was of ik zou blijven, kreeg ik bij die wedstrijd bij het afscheid van Alphons Groenendijk een klein beeldje met de tekst: "Wel uit het oog maar nooit uit het hart", ja dat was wel mooi." Wat dat betreft heeft Visser de succesvolle jaren niet meegemaakt. "Inderdaad, als je ziet wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd. Het is alweer ruim tien jaar geleden maar ondertussen hebben ze drie keer de bekerfinale gehaald, twee keer gewonnen, de Johan Cruyff-schaal gewonnen en natuurlijk veel Europa Cup-wedstrijden. Wat dat betreft staat het allemaal in de lift. Het stadion is wel erg mooi in Utrecht hoor, goeie sfeer. Ook het trainingscomplex ziet er heel professioneel uit. Als je nu toch ziet hoe ze tegenwoordig trainen en wij dat deden met dat ene trainingsveld onderaan de snelweg."

Jean-Paul de Jong
Het naderende afscheid van Jean-Paul de Jong komt ook nog ter sprake: "Voor Jean-Paul moest je altijd erg oppassen omdat hij altijd streken uithaalde. We kregen een keer gebak en David Nascimento pakte een moorkop en stopte hem in zijn kastje, deed het kastje op slot omdat hij eerst nog even het krachthonk in ging. Jean-Paul vroeg Wijnand Nietveld (destijds materiaalman, red.) het lopertje van de kastjes en haalde de slagroom eruit en deed er scheerschuim in en plaatste hem weer terug. Toen David terugkwam heeft hij hem helemaal opgegeten maar was wel de volgende dag ziek. Ik weet nog goed toen Gerald Vanenburg zijn eerste dag kwam en moest poepen, maar dat was taboe in de kleedkamer en dus gooide hij een hele emmer water over Gerald heen. Hij was zeiknat. Hij kwam ook later op het trainingsveld en iedereen deed net alsof ie van niks wist. En zo was hij altijd bezig en moest je altijd op je hoede zijn. Ja, dat was een leuke tijd. Dat Jean-Paul weggaat is wel jammer natuurlijk. Ze zouden hem moeten behouden voor de club. In een soort dubbelfunctie. Je zou hem als jeugdtrainer of in de commercie moeten zetten. Ook leuk om te zien dat John van Loen nu assistent is en misschien zelfs ooit hoofdtrainer wordt. Dat had ik niet verwacht toen ik hem toen zo zag kloten in de kleedkamer. Ik weet nog goed met Van Ede, die was altijd heel zenuwachtig voor de wedstrijd, eerst de ene kous aan, toen even naar de wc, dan de andere kous pas aan. Die had een heel ritueel. Van Loen zat er een paar keer naar te kijken en begon er een beetje over te dollen. Ook andere spelers waren niet veilig bij hem en Jean-Paul. Dat waren mooie tijden, niet echt goede resultaten maar het heeft wel veel impact gemaakt allemaal. Maar ik heb al met al twee fantastische jaren gehad bij FC Utrecht."

Patrick van Tergouw

Het interview met Hans Visser is eind juni 2007 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 02 - Nummer 04.

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

FC UtrechtAZ Alkmaar
20 oktober 2018 20:45 uur
Galgenwaard

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing