FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

‘Galgenwaard onveilig’

09-12-2011

16 reacties


Het ontruimen van het stadion van FC Utrecht bij ernstige rellen is door de vormgeving van die tribunes erg gevaarlijk. De trappen zijn te steil om het stadion snel leeg te kunnen maken. Het publiek kan niet snel genoeg weg in geval van nood.

Dat stellen onderzoekers van het auditteam Voetbal en Veiligheid dat voor het ministerie van Binnenlandse Zaken de Nederlandse voetbalstadions onderzoekt op hun bestendigheid tegen voetbalvandalisme. Vooral boven in De Galgenwaard zijn de tribunes te steil om het stadion snel te kunnen ontruimen. "Dat zou een riskante operatie zijn", zeggen de onderzoekers.
Politiechef Johan van Renswoude stelde na de rellen van zondag dat het geen optie was om het Twente vak, van waaruit vuurwerk werd gegooid, te ontruimen, omdat Utrecht supporters hun ‘tegenstanders' al stonden op te wachten. Uit de ‘audit 2011' blijkt dus dat ook het stadion zelf niet geschikt is voor een ontruiming.
De club en voetbalbond KNVB delen die mening niet. "Clubs krijgen alleen een licentie als ze ook op veiligheidsgebied aan alle eisen voldoen, zegt KNVB-woordvoerder Marloes van der Laan. FC Utrechts veiligheidsman Frank Bijlsma vindt de conclusie ook overdreven. "Het stadion is nu veilig".

Drugshandel
De onderzoekers concluseren ook dat drugshandel nog steeds een belangrijke rol speelt onder de harde kern op de Bunnikside. De relatie tussen FC Utrecht en Ajax is de laatste jaren verbeterd, doordat de oudere supporters de jongere in toom houden. Dat kan volgens de onderzoekers komen, doordat de oudere generatie in alle rust drugs wil dealen in "De Apotheek", het onderste deel van de Bunnikside. "De harde kernen van Ajax en FC Utrecht lijken samen te werken wat de drugshandel betreft," stelt het rapport.
Omdat de samenstellers van het rapport de rellen van zondag in opdracht van de gemeente gaan onderzoeken, willen zij het rapport nu niet verder toelichten. Het rapport meldt nog wel dat veel twintigers en tieners van de derde generatie hooligans, bekend onder de naam "No Surrender Utrecht", veelvuldig drugs gebruiken. De politie heeft in totaal zo'n 180 supporters goed in beeld, van wie er acht notoire ordeverstoorder zijn.

Onduidelijk is of zij betrokken waren bij de rellen van afgelopen zondag. Het KLPD is nog bezig alle (video)beelden digitaal te verscherpen. 25 rechercheurs onderzoeken een groep van twee- tot driehonderd hooligans. De meute leverde zo'n gevaarlijke situatie op, dat agenten zich genoodzaakt zagen in de lucht et schieten.

Foto's
Dat onderzoek is lastig. "We moeten 100 procent zeker zijn, voordat we iemand kunnen aanhouden," zegt politiewoordvoerder Thomas Aling. Als de politie er niet uitkomt, zullen de foto's worden gepubliceerd in de hoop dat iemand de hooligans herkent. De aandacht gaat naar de stenegooiers en vernielers, maar er wordt uitdrukkelijk ook gekeken of de meelopers vervolgd kunnen worden. De beelden worden ook bestudeerd om te zien of in samenwerking met Twente de vuurwerkgooiers, letterlijk de vonk van de rellen, achterhaald kunnen worden.

Bron: AD Utrecht - Stadsnieuws

Reacties

Bij dit bericht zijn 16 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing