FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Franck Grandel bij Erik Thuis

20-03-2008

0 reacties


Woensdagmiddag, een troebel zonnetje schijnt door het raamkozijn. De voordeur staat open en ik heb de voorzitter aan de lijn. Ze zijn in aankomst. Gespannen wachten de gasten in Café Victoria op de speciale gast van vanmiddag. Ik zetel me aan de stamtafel en de lieftallige fotografe Daniëlle maakt in verschillende poses alvast proefopnames. Alles is gereed als Franck Grandel het etablissement aan de Stationsweg komt binnenwandelen. Aan de bar zit een wat oudere man, kijkt nogmaals in zijn glas en zegt: "Dat lijkt die keeper van FC Utrecht wel". Als hij de bevestiging krijgt dat inderdaad Franck Grandel is gearriveerd, knikt hij instemmend. "Leuk, welkom" zegt hij. Ietwat verlegen en schuchter schudt Franck mij de hand en al snel breekt het ijs als de fotografe zich aan hem voorstelt. Grandel nestelt zich aan de stamtafel en bestelt een bakkie koffie. Ik toog me achter mijn colaatje light en de voorzitter nuttigt een heerlijk spaatje rood. We zijn er helemaal klaar voor.

Even leek het er op dat de afspraak niet geheel volgens wens zou plaatsvinden. Toen de voorzitter met Franck afstemde dat ze naar Erik Thuis zouden gaan, dacht Franck dat het interview bij hem thuis zou worden gehouden. Een leuk misverstandje tengevolge van het verschil in taal. Het zou zo ongeveer de enige zijn, want Franck spreekt heel behoorlijk Nederlands. Het enige waarom we hem af en toe niet begrepen, was het volume waarmee hij sprak. Rustig en ingetogen.

"Ik wil helemaal niet weg," zegt Grandel op mijn vraag of hij tussentijds weg wil bij FC Utrecht. "Ik weet niet waar het op gebaseerd is, maar ik heb het niet verteld aan de pers. Op een gegeven moment komt de trainer naar me toe en was benieuwd naar welke club ik zal gaan. Ik zei dat ik geen idee had. Ik zal het je zelfs sterker vertellen, ik heb nog een eenzijdige optie van een jaar, dus ik kan tot 2009 bij FC Utrecht blijven. Maar ik wil wel spelen en als er aan het eind van het seizoen een geïnteresseerde club komt waar ik in de basis kan staan, zal ik dat zeker in overweging nemen. Echter ik heb het heel erg naar mijn zin bij FC Utrecht, het is een hele mooie club en ik wil absoluut niet weg hier."


Grandel keepte afgelopen juni een zeer goed toernooi om de Concacef Gold Cup in de Verenigde Staten. De Gold Cup is het kampioenschap van Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Guadeloupe strandde in de halve finales tegen Mexico met een 2-1 verlies. Grandel is de held van Guadeloupe, hij keept puike partijen en dat ontging zelfs de Nederlandse media voor even niet. "Wat ik niet begrijp is de Nederlandse media. Ik keep een fantastisch toernooi en dat wordt in een paar regels beschreven en als ik één blunder maak bij FC Utrecht, gaat er onderhand een hele pagina over en wordt er zelfs een naam ('Grandelletje', red.) aan gegeven", vertelt de keeper al roerende met zijn koffielepeltje. "In Frankrijk en Guadeloupe wordt er natuurlijk ook over geschreven als je fouten maakt, maar ook als je een goede actie maakt. Het wordt daar niet in het uiterste gedreven. In Nederland wordt alleen het slechte belicht en het goede laten ze vaak achterwege. Daar moet ik erg aan wennen en ik vind het ook niet terecht. Ik kan een hele wedstrijd de meest mooie acties maken en doelpunten voorkomen, maar toch word ik afgerekend op die ene fout die dan breed uitgemeten wordt in de media. Daar heb ik het best wel eens moeilijk mee, dat mag je best weten".


Zijn familie is erg belangrijk voor hem. Met zijn vrouw Weena en negen maanden oude baby Melissa vormt hij een hecht gezin. Ook met zijn moeder heeft hij voor de wedstrijd en na de wedstrijd contact vanuit Guadeloupe. "Familie betekent veel voor me. Voor de wedstrijd kijk ik ook altijd even naar de foto van mijn moeder en van mijn vrouw en kindje. Dat geeft me kracht en dan heb ik helemaal het gevoel dat ik er tegenaan kan." Om over die wedstrijdvoorbereidingen door te gaan. "Ik luister veel muziek voor en na de wedstrijd. Voornamelijk veel lokale muziek uit Guadeloupe, maar ook R&B. Muziek zorgt voor rust bij mij."

De Franse enclave was een aantal jaren geleden groter dan dat het nu is. Door het tragische overlijden van David di Tommaso en het vertrek van Marc-Antoine Fortuné naar Nancy is voor Grandel veel veranderd in de sociale contacten. "Vooral met David had ik een goede band. Onze vrouwen konden goed met elkaar omgaan. Hij woonde hier op de hoek en regelmatig gingen we iets eten of drinken bij elkaar of buitenshuis. Ik heb het er nog steeds erg moeilijk mee dat hij er niet meer is. Ik heb nog wel vaak contact met Audrey en ik kan er goed mee praten," spreekt de Utregse goalie monter. "Ik ga als ik vrij heb naar Frankrijk om even mijn gedachten te verzetten. Even geen voetbal en in mijn eigen taalgebied. Dan ga ik bij familie in Parijs langs of ik ga kijken bij mijn oude voetbalclubs Mullhouse of Troyes. Als het uitkomt ga ik soms ook bij Marc kijken als hij voor Nancy moet spelen." En binnen het team, heb je daar spelers met wie je goed mee omgaat? "Ik kan het goed vinden met Michel Vorm, we zijn een goed team samen en we vullen elkaar goed aan door van elkaar te leren en te luisteren. Misschien wel gek, want eigenlijk zijn we elkaars concurrenten. Maar daar gaan we allebei heel goed mee om, we willen samen beter worden. Ook met Loïc Loval heb ik natuurlijk een goede band, we zijn samen international voor Guadeloupe. Daarnaast spreken we dezelfde taal, dat is ook wel eens lekker. Verder kan ik met iedere speler goed opschieten."

Spelers hebben vaak illustere bijnamen. Zo heeft FC Utrecht trainer Van Hanegem de bijnaam 'de Kromme' en heette Frans de Munck 'de Zwarte Panter'. In die sfeer moet ook de bijnaam van Franck gezocht worden. "Op Guadeloupe heb ik de bijnaam 'Le Chat' gekregen, 'de kat'. Die bijnaam heb ik verdiend door mijn katachtige reddingen in het doel," spreekt Grandel uit. Grandel is overigens niet altijd keeper geweest. "Tot aan mijn zeventiende was ik gewoon veldspeler. De keeper viel geblesseerd uit en de trainer zei: Franck in het doel. Ik bleef er staan en twee jaar later speelde ik in Frankrijk bij Mullhouse. Hoe raar kan het allemaal lopen. Van een trapveldje op Guadeloupe naar de profcompetitie in Frankrijk. Na een uitstapje in Griekenland kwam ik bij terecht bij Troyes en daar is Foeke Booy mij komen bekijken. Zo ben ik bij FC Utrecht beland. Ze hadden goede verhalen over me gehoord. Foeke Booy heeft me uiteindelijk bij FC Utrecht gehaald. Ik ben heel erg trots om voor deze club te spelen."

Vol verwachting vraag ik Franck naar zijn ervaring met de Utrechtse voetbalhumor en wat hem is overkomen. Zijn ogen beginnen te glinsteren als hij vertelt over die ene keer onder de douche, Jean Paul de Jong en...verder alleen een bulderende lach. Tot op de dag van vandaag moeten we gissen naar wat er zich heeft afgespeeld, we kregen het er niet uit. Bij elke poging om het uit hem te krijgen zat Franck hoofdschuddend met die heerlijke glimlach aan tafel, maar daar bleef het bij. Over Jean Paul gesproken: "Een echte capitain! De absolute leider in de groep, in voor en tegenspoed. Er is natuurlijk voor iedereen een tijd van komen en gaan, ook voor JP. Ik wens hem het allerbeste toe!"

Alhoewel Grandel pas 29 is, heeft hij al wel over zijn toekomst nagedacht. "Ik wil graag jonge spelers op Guadeloupe begeleiden. Ik heb natuurlijk veel ervaring in Frankrijk, Griekenland en Nederland opgedaan en kan zo de jonge spelers begeleiden en zorgen dat ze goed terecht komen. Voorlopig ligt dit vermoedelijk nog even ver weg en kan ik hopelijk nog een tijdje onder de lat staan."

Het laatste woord zoals altijd is aan de speler aan tafel. "Ik ben trots op de supporters en de club FC Utrecht en trots op het feit dat ik daar als speler mijn steentje aan bij mag dragen. Vooral als de supporters massaal achter de ploeg gaan staan, dan kunnen ze ons echt over een moeilijk punt heen helpen."

Als afsluiter krijgt Franck uit handen van de voorzitter de True Support cap, als teken van dank voor het geslaagde interview.

Erik Thuis


Het interview met Franck Grandel is medio oktober 2007 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 03 - Nummer 01.

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

FC UtrechtAZ Alkmaar
20 oktober 2018 20:45 uur
Galgenwaard

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing