FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

FC Utrecht is trots op stewardorganisatie

16-07-2012

4 reacties


FC Utrecht heeft goed gehandeld tijdens de ongeregeldheden die plaatsvonden tijdens en na afloop van het voetbalduel FC Utrecht - FC Twente in december vorig jaar. Dat blijkt uit het rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid, dat onder leiding staat van Annemarie Jorritsma.

Het onderzoek dat door dit auditteam is gedaan, is er gekomen op voorspraak van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen. Het onderzoek heeft zich niet gericht op het beantwoorden van de schuldvraag, maar op het komen tot adviezen en aanbevelingen om ongeregeldheden bij voetbalwedstrijden in de toekomst te voorkomen. "Ik vind het een duidelijk rapport, met goede adviezen", zegt algemeen directeur Wilco van Schaik van FC Utrecht. "Het bevat weliswaar harde aanbevelingen aan de lokale driehoek en FC Utrecht, maar dat is goed. Daar moeten we lering uit trekken."

Intuïtieve informatie
Twee opvallende zaken zijn aan het licht gekomen. "Vooral het feit dat de informatie en geruchten die via de sociale media op gang komen, serieuzer genomen dienen te worden in het voortraject, vind ik een scherpe analyse", benoemt Van Schaik. "In het rapport wordt deze informatie ‘intuïtieve informatie' genoemd. Er was geen sprake van openlijk dreiging voorafgaand aan het duel tegen FC Twente. Als je echter achteraf deze informatie achter elkaar zet, had mogelijk een andere inschatting van de situatie gemaakt kunnen worden", aldus Van Schaik. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid ziet dat dit een nieuwe trend is bij geweld op grote schaal. In het rapport adviseert het auditteam de lokale driehoek hier anders mee om te gaan.

Geen harde kern
"Ook het nieuwe type voetbalvandaal dat schijnt te ontstaan, is een opvallend feit voor mij", benoemt Van Schaik een tweede feit. "In vergelijking tot andere voetbalgeweldsdelicten wordt een nieuw soort voetbalvandaal waargenomen. Personen die niet opereren vanuit een groep, maar als individuen. Ongeorganiseerd worden zij aangetrokken tot geweld. Zij vinden het uitdagend om erbij te zijn en eraan mee te doen. Zij bezoeken lang niet altijd de wedstrijden van FC Utrecht en hebben slechts een beperkte relatie met de club. Hier ligt een uitdaging, want zij kunnen zomaar opduiken. Ook vanuit de stad, zoals we nu hebben kunnen zien. Deze individuen worden ook zeker niet gerekend tot de harde kern van FC Utrecht. Want, de harde kern is voor mij de groep supporters met levenslange betrokkenheid en emotie voor de club. De supporters die altijd achter hun club staan en die voor geen enkele relatie met geweld staan. Harde kern is voor mij een positieve typering."

Stewardorganisatie als voorbeeld
De stewardorganisatie van FC Utrecht krijgt een groot compliment van het auditteam. Zij heeft adequaat gehandeld, zo stelt het rapport. "Onze stewards worden vanwege de wijze van optreden, standvastigheid en persoonlijkheid tijdens het incident, ‘voorbeelden in het betaalde voetbal' genoemd. Dat is natuurlijk een groot compliment voor deze belangrijke groep mensen binnen onze club. Dit compliment is op zijn plaats voor deze groep, die nog wel eens onderschat wordt als het aankomt op de waarde die zij heeft voor FC Utrecht. Ik ben hier enorm trots op. Het laat zien dat we ook op dit punt als club uitblinken."

De camera's en fotoapparatuur hebben alles in het stadion gevolgd en vastgelegd. Het echte geweld is uit het stadion gebleven door op het juiste moment de juiste ingrepen te doen, in samenwerking met de lokale driehoek en de veiligheidsverantwoordelijken van FC Utrecht. De camera's buiten het stadion verdienen aandacht, volgens het rapport. Hier wordt door FC Utrecht naar gekeken.

Het rapport stelt echter dat er voor FC Utrecht een aantal aandachtspunten zijn. "Het naar binnen smokkelen van vuurwerk door toeschouwers vraagt nog meer aandacht dan voorheen. Wij gaan het toezicht hierop nog meer vergroten en de straffen verscherpen. Ondanks de toenemende creativiteit van mensen, moeten onze vuurwerkhonden en de scherpe fouillering dit nog meer inperken." Vuurwerkhonden zijn bij de topwedstrijden al standaard. "Aanvullend gaan wij in ons stadion nog beter de straf communiceren die er staat op het meenemen of afsteken van vuurwerk in ons stadion, namelijk een stadionverbod van minimaal 18 maanden. Ook gaan we onze camera- en videoapparatuur upgraden, zodat de daders nog sneller en beter gepakt kunnen worden. Bij FC Utrecht ben je immers te gast en als gast gedraag je je."

Werken aan plezier voor bezoeker
Het normalisatietraject waar FC Utrecht als pilotclub aan meedoet, gaat gewoon door. "We zijn al jaren op de goede weg. In Stadion Galgenwaard is het veilig en we gaan nu werken aan nog meer plezier voor de bezoeker. Met de opmerkingen uit dit rapport gaan we daar nog meer vol op inzetten. FC Utrecht moet één van de gezelligste en leukste stadions in Nederland zijn om voetbal te kijken. En daar zijn wij met z'n allen verantwoordelijk voor", besluit Van Schaik.

Aanknopingspunten
Het rapport biedt diverse aanknopingspunten aan de hand waarvan FC Utrecht verder gaat praten met de lokale driehoek, de eigen organisatie en de supportersverenigingen van FC Utrecht. Ook gaat gesproken worden met andere clubs in het betaalde voetbal, want ook een incident bij Feyenoord wordt onderzocht. Beide onderzoeken vertonen parallellen. De rapporten van het Auditteam Voetbal en Veiligheid hebben een toegevoegde waarden voor het Nederlands betaaldvoetbal.

Het rapport van het Auditteam Voetbal en Veiligheid dat is voortgekomen uit het onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens en na afloop van het duel FC Utrecht - FC Twente is online te bekijken. Klik -HIER- voor het rapport.

Bron: FC Utrecht (Foto: ANP PRO SHOTS)

Reacties

Bij dit bericht zijn 4 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing