FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

FC Utrecht: 1000 Eredivisieduels ingeleverd

09-08-2011

5 reacties


Het elftal van FC Utrecht heeft deze zomer een ware transformatie ondergaan. In negatieve zin, welteverstaan. Diverse dragende krachten vertrokken en lieten trainer Erwin Koeman achter met een kwalitatief aanmerkelijk minder team. Een en ander was aanleiding voor Voetbal International eens in de statistieken te duiken.

De exodus
De exodus bij de Domstedelingen kreeg vorm door het vertrek van liefst tien spelers. Michel Vorm was de laatste. De doelman speelde in zijn zesde seizoen voor FC Utrecht nog wel tijdens het eerste competitieduel op bezoek bij VVV-Venlo (0-0), maar vertrok daarna naar Wales om zijn overgang naar promovendus Swansea City af te ronden. Met de transfer naar de Premier League-club is ongeveer 1,7 miljoen euro gemoeid.

Vijf andere sleutelspelers gingen Vorm al voor. De eerste was voormalig aanvoerder Michael Silberbauer. De Deense middenvelder weigerde zijn contract te verlengen en vertrok transfervrij naar het Zwitserse Young Boys.

De volgende speler die De Galgenwaard achter zich liet, was Ricky van Wolfswinkel. De spits vertrok voor 5,4 miljoen euro naar Sporting Lissabon (Por). Vervolgens besloot het duo Kevin Strootman/Dries Mertens naar PSV te verkassen. Door die deal maakte de club wel een klapper. Mertens en Strootman, die gezamenlijk slechts 79 Eredivisieduels voor Utrecht speelden, leverden samen dertien miljoen euro op.

De ervaren Tim Cornelisse wist na veel gesteggel al eerder dat hij geen uitzicht had om zijn deze zomer aflopende contract bij Utrecht te verlengen. Daarop besloot FC Twente de rechtsback te contracteren.

Khalid Sinouh (PSV), Barry Maguire (VVV-Venlo), Erixo Danso (n.n.b.) en Atilla Yildirim (Sivasspor, Tur) maakten het tiental compleet, maar hadden aanmerkelijk minder duels achter hun naam staan namens Utrecht.

Morten Skoubo (Odense, eerder verhuurd aan Roda JC) en Wesley de Ruiter (Excelsior en vorig seizoen verhuurd aan FC Den Bosch) zijn evenals de eerder vertrokken Loïc Loval (Vannes, Fra) en Sander Keller (Xamax Neuchâtel, Zwi) niet in het overzicht meegenomen.

De conclusie in cijfers
Zoals in bovenstaande graphic is terug te vinden nam FC Utrecht deze zomer afscheid van een brok aan ervaring. In totaal stonden de tien vertrekkende spelers garant voor bijna duizend Eredivisieduels, 985 om precies te zijn. Verreweg het grootste gedeelte is voor rekening van Cornelisse, die voor Utrecht en Twente bij Vitesse en RKC Waalwijk speelde.

De tien voetballers speelden van hun Eredivisieduels ongeveer tweederde in het shirt van FC Utrecht. Ook het aantal treffers dat de deur uit liep in Utrecht is flink: 75 Eredivisie-treffers in totaal waarvan 59 namens de Utrechters.

Onvrede bij de aanhang
Voor vier van de tien spelers ontving FC Utrecht een transfersom. De clubleiding haalde met het verkopen van Vorm, Strootman, Mertens en Van Wolfswinkel ruim twintig miljoen euro binnen. Hoewel technisch directeur Foeke Booy er in slaagde diverse versterkingen te presenteren, staat buiten kijf dat FC Utrecht er in kwaliteit op achteruit is gegaan. Dit gegeven leidde tot onvrede bij de aanhang.

Inmiddels heeft Booy na een onderhoud met de supporters kenbaar gemaakt dat clubs niet meer hoeven te rekenen op medewerking van FC Utrecht bij eventuele transfers. 'Wuytens en Asare worden echt niet verkocht', verzekerde Booy.

Hoewel de exodus klaarblijkelijk een halt is toegeroepen, werken de ontwikkelingen op de transfermarkt wel door. De club heeft niet langer als doelstelling het bereiken van Europees voetbal, zoals vorig seizoen het geval was. Een plekje in de play-offs om Europees voetbal volstaat voor het keurkorps van Koeman. Al lijkt het dat ook daarvoor alle zeilen moeten worden bijgezet.

De inhaalslag
Behalve het vertrek van diverse spelers had Koeman nog een reden tot pessimisme: een heus keepersprobleem. Eerste keeper Vorm is zoals gememoreerd vertrokken, derde keeper Erik Cummins kampt met een hersenschudding en de beoogde nieuwe eerste keeper Roberto Fernández raakte kort na zijn entree in Utrecht geblesseerd.

Het keepersbestand bestond dinsdag aanvankelijk dus uit slechts één keeper: André Krul. Booy handelde adequaat. De vorig seizoen bij Feyenoord gestopte Rob van Dijk (42) is de tussenoplossing en helpt FC Utrecht uit de brand. Door de noodoplossing is er sprake van een inhaalslag wat betreft de Eredivisie-ervaring: Van Dijk speelde tot op heden 346 duels op het hoogste niveau.

Bron: VI.nl
Samenstelling: Tim Tempelaars & Tim Vos

 

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 5 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing