FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Emotie vs. stadionverbod: sv's geseponeerd!

19-06-2012

13 reacties


Vlak na de winterperiode zijn we benaderd door diverse supporters van FC Utrecht van de Cityside/stadzijde tribune die in de nasleep van de rellen rond FC Utrecht - FC Twente door FC Utrecht zijn aangemeld bij de tuchtcommissie van de KNVB. Dit vanwege het betreden van de gracht, waarmee een huisregel van FC Utrecht zou zijn overtreden. Hierover hebben we al twee keer gepubliceerd. Na bestudering van het huisreglement kwamen we tot de conclusie dat dit niet expliciet als overtreding staat vermeld. Toch vond FC Utrecht, al dan niet onder druk van buitenaf, dit reden om de supporters aan te melden. Dit heeft erin geresulteerd dat deze 8 supporters een stadionverbod van 1 tot 3 jaar plus een stevige boete opgelegd hebben gekregen. In het licht van de twee publicaties van de club ('Emotie mag nooit leiden tot geweld'/'Club volgt onafhankelijk onderzoek nauwgezet') hebben we dit aanhangig gemaakt bij FC Utrecht. De volgende passages hebben hierin een belangrijke rol voor ons gespeeld:

"Bij de vorige thuiswedstrijd was er al iets gebeurd, nu weer. Er lag emotie op de wedstrijd en ik kan de schrik en de frustratie bij de supporters begrijpen, dat er voor hun gevoel niets mee gedaan wordt. Maar het mag nooit tot geweld leiden."

"FC Utrecht is wel van mening dat als blijkt dat er fouten zijn gemaakt en mensen onterecht of onnodig hoge straffen hebben gekregen, deze gecorrigeerd moeten worden". Van Schaik: "Straf op zich is één punt, de hoogte een tweede. Als supporter hoor je niet te lopen in een groep stenen gooiende jongens. Als supporter probeer je ook niet met 40 man een hek om ver te duwen. Je weet dat je dan iets doet, wat niet kan. Dan weet je dat je gestraft kunt worden. Emotie begrijp ik, maar geweld en daar praat ik nu over, keuren wij ten stelligste af. Maar het is ook zo dat iemand alleen gestraft moet worden als hij iets heeft gedaan."

Op basis hiervan zijn wij de afgelopen maanden in een stevige discussie geraakt met FC Utrecht en in het bijzonder de Veiligheidscoördinator Frank Bijlsma. We waren en zijn het pertinent oneens met het feit dat deze mensen waren aangemeld wegens een vermeende overtreding van het huisreglement. Deze supporters hebben zich niet misdragen maar hebben, zo verklaarde ook Frank Bijlsma, zich alleen in de gracht opgehouden om hun ongenoegen over het gegooide vuurwerk te uiten. Het was immers al de tweede opeenvolgende wedstrijd dat FC Utrecht supporters geconfronteerd werden met vuurwerk vanuit het uitvak, precies waar Van Schaik ook al aan refereerde. Er was zelfs sprake van de-escalerend optreden van enkelen onder de gedupeerden. Geen enkele vorm van geweld maar duidelijk emotie waar de club volgens eigen publicaties begrip voor had. Van de ruim 70 personen die strafrechtelijk zijn vervolgd is een gedeelte volledig vrijgesproken omdat ze zich alleen in de gracht hebben begeven. De optie om de onvoorwaardelijke stadionverboden en bijbehorende geldboetes om te zetten in een voorwaardelijke straf is dan ook na ruggespraak met betrokken supporters van tafel gehaald. Het kan in onze ogen namelijk niet zo zijn dat de civielrechtelijke 'zaken' (de gevallen die niet strafrechtelijk vervolgd konden worden door het Openbaar Ministerie) op basis van dit 'vergrijp' wel gestraft zouden worden.

Na vele mailwisselingen, diverse telefoongesprekken en een paar stevige meetings, waarin we samen met de SupportersVereniging optrokken, hebben we FC Utrecht zo ver weten te krijgen dat de club de KNVB verzocht heeft deze 8 uitgedeelde verboden te seponeren.

Ondanks dat we gedurende het traject op momenten het gevoel hebben gehad dat we door de Veiligheidscoördinator niet serieus werden genomen, zijn we zeer content met het uiteindelijk bereikte resultaat. Hierin willen ze zeker ook onze dank uitspreken naar de SupportersVereniging en daarnaast in het bijzonder naar supporterscoördinator Robert Junier, die zich heeft gemanifesteerd als begripvolle en meedenkende intermediair. Onder de streep betekent het dat de supporters weer gewoon met een schone lei naar het stadion kunnen. En met hen ook hun omgeving, waardoor het stadion toch weer een stukje voller gaat worden. En daar is uiteindelijk ook FC Utrecht weer bij gebaat.

Bestuur True Support

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 13 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing