FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Dries Mertens bij Erik Thuis

14-02-2010

0 reacties


Het is half vijf op een druilerige maandagmiddag, 5 oktober. Buiten regent het en binnen in café Victoria is het fijn. De telefoon gaat, het is Dries Mertens. Hij verontschuldigt zich dat hij door extra verzorging op de club wat later komt dan de afgesproken tijd, maar hij is onderweg. Een klein half uurtje later komt Dries, die tegen PSV wederom één van de uitblinkers op het veld was, goedmoedig binnen lopen in de kroeg. Nog nat achter de oren van de middagtraining en nog even los gemasseerd op de massagetafel. Een voetballer die leeft voor zijn sport. Een professional. En daarmee in alles mee rekening houdt. Vandaar ook het telefoontje. Tijdens het interview zal blijken hoezeer hij met zijn vak bezig is.

De frivole Belg, nog enkel 22 jaar, zit lekker in zijn vel. Een dolletje aan het begin van het interview gaat voor veel goeds zorgen. De zeer balvaste dribbelaar die tegen PSV telkens als een duiveltje uit het doosje tevoorschijn kwam. En weer verdween, meestal de tegenstander ontredderd achterlatend. De luis in de pels van geroutineerde spelers als Ooijer en Engelaar, die hij compleet het bos in stuurde.

 

Flexibel schenkt hij zijn Italiaans watertje in zijn glas. Rob Rietveld completeert met zijn espresso de Italiaanse sferen aan de tafel. Wie weet zien we hem (Dries uiteraard) over vijf jaar wel schitteren in de Serie A. Hugo Borst heeft Dries Mertens al in een illuster rijtje geplaatst met Maradona, Xavi, Messi en Sneijder. De overeenkomst: klein van stuk, maar van absolute klasse. Het zal dus best wel goed komen met deze sympathieke Belg. "Is dat zo?", vraagt Dries, die dat nog niet had meegekregen. "Dat is wel leuk om te horen".

Nederland leert Dries Mertens in 2006 voor het eerst kennen. Dries komt van AA Gent als hij zijn eerste stappen op de Nederlandse velden zet. "Bij AGOVV heb ik alles gespeeld en dat was een goede leerschool voor me," spreekt de dribbelende Belg. "Ik moest bikkelen voor elke bal en dan kom je in aanraking met het echte-mannen voetbal." Voordat hij naar Nederland kwam heeft Mertens in België al furore gemaakt. "Op vier jarige leeftijd begon ik bij Stade Leuven. Op mijn achtste jaar stond Anderlecht al aan de deur te kloppen, maar mijn vader vond mij nog te jong om de overstap naar Brussel te maken," vertelt de geboren Leuvenaar. "Drie jaar lang hebben ze elke dag bij mij op de stoep gestaan of het moment daar was en op mijn elfde ging ik toch uiteindelijk naar het 'Grote Anderlecht'. In die tijd speelden ze met spits Jan Koller Champions League en was het een grote club in Europa. Ze hadden en hebben de beste jeugdopleiding van België. Op mijn 18de wilde ik ook studeren en kwam ik bij AA Gent terecht. Ik volgde aan de Hogeschool een opleiding tot sportleraar, maar al snel trainde ik mee met de selectie van AA Gent en kon ik het niet meer combineren. Na een succesvolle uitstap naar Eendracht Aalst was de tijd rijp voor Nederland."

 

"In het eerste jaar werd ik nog uitgeleend door AA Gent aan AGOVV, maar in het tweede jaar werd ik gekocht. In drie seizoenen AGOVV heb ik alle wedstrijden gespeeld en heeft me gevormd tot de speler die ik nu ben. Mijn zaakwaarnemer zag AGOVV wel als een stap achteruit ten opzichte van AA Gent, maar ik zei tegen hem, "soms moet je één stap achteruit zetten om vervolgens twee of drie stappen vooruit te maken".

En dat gebeurde, FC Utrecht kwam op mijn pad," rept de middenvelder monter toe. "FC Utrecht is een fantastische club. In de gesprekken die ik heb gevoerd naar aanloop van het tekenen van mijn contract zijn afspraken gemaakt, die zijn allemaal nagekomen. FC Utrecht houdt zich aan zijn woorden en dat is een fijne situatie om in te werken. Ik heb de indruk dat ik nu drie stappen tegelijk maak".

Het contract van Mertens loopt tot 2012. "Ik ga altijd op mijn gevoel af en FC Utrecht heeft grootse plannen waar ik graag aan mee wil werken. FC Utrecht is bezig met een nieuw stadion en we spelen voor Europees voetbal. Daar wil ik me graag voor inzetten om de club op de lange termijn op een hoger niveau te zetten," aldus de rappe middenvelder. "Ik ben nog een jonge speler en mijn ambities liggen hier bij FC Utrecht. Zoals we nu spelen, moeten we dit seizoen als doelstelling hebben om voor Europees voetbal te gaan strijden."

 

Dries is een slimme voetballer, die zich veelal uit de fysieke duels weet te houden. Het is opvallend hoe weinig hij geblesseerd is, terwijl het toch een type speler is die "lekker te raken" is. Ook hier speelt het gevoel een rol. Rob haalt een anekdote aan van jaren terug, waarmee hij impliciet een vergelijking trekt met de grote Johan Cruyff. "Cruyff heeft ter hoogte van de middenlijn hier in de Galgenwaard de bal aan de voet. Opeens lift hij de bal op, suist Jan Wouters van achteren onder hem door en vervolgens landt Johan met de bal aan de voet om er met een versnelling mee vandoor te gaan. Hij had een intuïtie, die je zelden tegenkomt op de Nederlandse velden. Hij kon de sliding gewoon niet zien aankomen, maar hij voelde het wel. Gisteren zag ik het weer, alleen toen heette Wouters Orlando Engelaar en Johan heette Dries". Bedoeld wordt de situatie in de eerste helft dat Orlando met twee benen binnenvliegt, maar vervolgens moord en brand schreeuwt als Dries toevallig een been raakt bij de landing. Met de bal, die hij kort daar voor "opwipte" aan de voet.

Het spel van FC Utrecht is tot op heden bijzonder goed. FC Utrecht nestelt zich in de top 5 van Nederland. Nog niet de doelstelling, want dat is het linkerrijtje. Dus daar liggen we op voor. "We hebben dit seizoen zes aankopen gedaan, die allemaal goed spelen en dat is heel goed inkoopbeleid geweest van FC Utrecht. Iedereen heeft zich heel snel aangepast, dat is eigenlijk uniek. Dat inkoopbeleid is de basis tot op het moment waar we nu zitten," zegt Mertens. " We hebben een goede selectie. Elke positie is dubbel bezet en dat houdt ons scherp. Er is geen tijd om te verzwakken, want dan staan ze vanaf de bank al te springen om je positie over te nemen. Dat is hartstikke goed en houdt ons allemaal scherp".

Gelijk vanaf dag één is er een goede sfeer in de selectie. We doen veel dingen met elkaar en dat maakt een eenheid. De verhalen over Lensky zijn bijvoorbeeld ook uit zijn verband gerukt. "Hij heeft een andere zienswijze op het voetbalwereldje, maar kaart bijvoorbeeld ook soms gewoon mee met ons. En als hij het nou prettig vindt om even een stuk te wandelen, wat maakt dat nou uit? Hij is gewoon een goede collega, die zijn uiterste best doet en verder prima in de groep ligt".

De technische staf heeft een duidelijke visie voor FC Utrecht, dat is te zien in het spel wat nu gespeeld wordt. "Ton du Chatinier en Jan Wouters zijn een perfect duo. Ze weten elkaar goed aan te vullen. Du Chatinier staat voor de groep en treedt op naar buiten, is eindverantwoordelijk, maar op het trainingsveld leren we veel van Jan Wouters en zijn ze gelijken. Met de ervaring en kennis van Wouters is het een genot om elke dag te trainen. Du Chatinier bekijkt elk TV beeld twee keer. De analyse gaat hij samen met Wouters maken. De speler in kwestie wordt erbij gehaald en dan wordt de situatie besproken. Het is fijn dat we zo met voetbal bezig zijn."

Zoals FC Utrecht met voetbal bezig is, is Dries Mertens ook met voetbal bezig. Een voorbeeld om te illustreren dat deze jonge professional echt serieus met het vak bezig is en koste wat kost zijn top wil halen: De uitnodiging voor dit interview werd in de week voor de wedstrijd tegen Groningen gedaan. "Ik vind het heel leuk om het interview te doen, maar de komende twee weken spelen we veel wedstrijden. Daar wil ik me op concentreren en daar wil ik van herstellen. Laten we het interview maar doen na de wedstrijd tegen PSV". 22 jaar, maar nu al een op en top prof! Of, zoals Dries het zelf verwoordt: "Ik doe er alles aan om profvoetballer te zijn en daarin mijn maximum te halen. Ik pak mijn rust en zorg dat ik gezond leef. In een wedstrijd geef ik me helemaal. Na de wedstrijd ben ik dan ook helemaal kapot. Na PSV gingen we nog met de selectie eten en Studio Sport kijken. Ik was gewoon voor de TV aan het indutten en Kevin Vanderbergh moest me met grapjes wakker houden, dat was dan wel weer lollig," vertelt Mertens vrolijk.

 

"Buiten het voetbal om heb ik niet veel hobby's. Ik ga graag naar mijn familie en vrienden toe in België als ik niet hoef te voetballen. Overigens is ook het omgekeerde een feit. Michel Meerveld van ticketing wordt helemaal gek van me en heeft al eens lachend gezegd dat ik in mijn eentje het stadion wel vol krijg! Bij elke thuiswedstrijd zitten 20-30 vrienden en familieleden uit België op de tribune. Zo krijg ik echt de waardering van mijn vrienden en ze vinden het ook erg leuk om naar Utrecht te komen." Wat trouwens heel leuk was na de wedstrijd tegen NEC, was dat er voor die spits van NEC (Vleminckx) heel veel supporters uit Mechelen waren overgekomen. Na de wedstrijd ging hij hand in hand met onze Nana Asare het vak begroeten. Beiden kennen elkaar nog goed van hun periode bij Mechelen".

De toekomst belooft nog veel goeds in de samenwerking tussen FC Utrecht en Dries Mertens. "We moeten het wedstrijd bij wedstrijd bekijken, maar dit seizoen moeten we zorgen dat we Europees voetbal gaan halen. Dat is ook de supporters gegund. Als de supporters achter ons gaan staan, dan zijn ze een twaalfde en zelfs een dertiende man. Wat een sfeer neemt dat met zich mee en dan verzeker ik dat er geen enkel team meer kan winnen in Utrecht," voegt Mertens nog met een vrolijke noot toe. Daar sluiten we ons maar al te graag bij aan.

Tot slot meldt Dries tevreden dat hij binnenkort zijn appartement in de binnenstad van Utrecht gaat betrekken, vlak bij Jacob Mulenga. Als dat eenmaal geregeld is, komt hij graag een keer met zijn vriendin Karin Kerkhofs een hapje eten in café Victoria. Ik kijk ernaar uit!

Erik Thuis

Foto's interview: Daniëlle Verweij


Het interview met Dries Mertens is medio oktober 2009 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 05 - Nummer 01.

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

FC UtrechtAZ Alkmaar
20 oktober 2018 20:45 uur
Galgenwaard

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing