FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Dieprode cijfers FC Utrecht

15-11-2011

14 reacties


FC Utrecht noteert over het afgelopen seizoen wederom een zwaar miljoenentekort. Vandaag maakt de clubleiding de precieze cijfers bekend, die duidelijk maken dat de ambities stevig onder druk staan.

FC Utrecht staat bij het grote publiek te boek als een eredivisieclub die nogal wat centen te makken heeft, maar de papieren praktijk is van een hele andere orde.

Vorig seizoen nog sprak de clubleiding van FC Utrecht, bij monde van de inmiddels vertrokken preses Jan Willem van Dop, de verwachting uit dat het financiële dieptepunt achter de rug was. Aan de tendens van de almaar oplopende tekorten op de jaarrekeningen over de afgelopen seizoenen vanwege grote investeringen in de spelersgroep (2,9 miljoen, 3,4 miljoen, 5,0 miljoen) zou een einde komen, om plaats te maken voor ‘een beperkter negatief resultaat'. Mede dankzij bezuinigingen en deelname aan de Europa League.

Maar de verliescijfers over het afgelopen seizoen vallen weer veel beroerder uit; dik negen miljoen euro (9,2). Tegenvallende tv-inkomsten, een aanzienlijk bedrag dat de club nog tegoed heeft van de oude shirtsponsor Phanos, het faillissement van stadioneigenaar Midreth/Memid, een afkoopsom voor scheidend preses Van Dop, uitblijvende commerciële groei vanwege de economische malaise en een stadion dat maar niet voller wil raken zijn de boosdoeners.

Bij de dieprode cijfers is de transfer van Ricky van Wolfswinkel meegenomen, de lucratieve transferinkomsten van Dries Mertens, Kevin Strootman en Michel Vorm vallen onder het huidige lopende seizoen.
> Een verzachtende omstandigheid, maar duidelijk is wel dat Utrecht nog altijd in zwaar weer verkeert. Als grootaandeelhouder Frans van Seumeren niet garant zou staan voor de jaarlijkse tekorten en af en toe flink wat extra miljoenen had bijbetaald was de stekker er al lang en breed uitgetrokken in stadion Galgenwaard.

Van Seumeren kocht in 2008 een meerderheidsaandeel voor 16 miljoen, maar heeft inmiddels al dik 30 miljoen aan de club uit zijn geboortestad gespendeerd. Onder de nieuwe baas van FC Utrecht werd in 2009 een ambitieus vijfjarenplan opgesteld, dat richting het seizoen 2013/2014 moest leiden tot een subtopper met een gezonde financiële huishouding (op termijn zelfs winstgevend ), die sportief aanhaakt bij de posities drie tot en met acht (liefst een eindnotering als 3e, 4e of 5e) en zijn maatschappelijke betrokkenheid toont in en om de stad Utrecht.

Dat laatste lukt prima. Utrecht is voortrekker in tal van mooie projecten waarin (kansarme) jongeren met hulp van de voetbalclub een stevig zetje in de rug krijgen. Echter, met de eerste twee doelstellingen is het nog behelpen. Na de verkoop van de kroonjuweeltjes Mertens, Strootman (samen 13 miljoen), Van Wolfswinkel (5 miljoen) en Vorm (1,5 miljoen) - zijn de sportieve ambities voorlopig in de ijskast gezet.

Utrecht hield netto zestien miljoen over aan de transfers van deze zomer, waarvan een aanzienlijk deel is gebruikt om verliezen uit het verleden te dempen en negen miljoen werd aangewend om nieuwe spelers te halen, via het spelersfonds FPI van Frans van Seumeren. Nu de competitie op stoom is, mag duidelijk zijn dat het nieuwe Utrecht kwalitatief (nog) niet te vergelijken is met de ploeg van vorig seizoen.

Om de zo gewenste sportieve groei alsnog met vertraging te bewerkstelligen dient eerst de commerciële tak een significante groei door te maken. Een omzetverhoging met minimaal vijf miljoen euro is een must om op termijn structureel zwarte cijfers te draaien. Grootaandeelhouder Van Seumeren speurt ondertussen naar een investeerder, om niet steeds zelf bij te hoeven springen. Daarnaast onderhandelt Utrecht ook al enige tijd met het Duitse marketingbureau Sportfive. Dit bureau ondersteunt gerenommeerde clubs als HSV, Borussia Dortmund, Juventus en Olympisch Lyon bij het vinden van kapitaalkrachtige shirtsponsors, het opzetten van de marketing, het aangaan van tv- en internetcontracten en commerciële groei.

Tot deze potentiële geldbronnen iets op gaan leveren, kan de Utrechtse clubleiding fans niet langer beloven dat niet ook de overgebleven sterren worden weggekocht. Zoals Nana Asare die zich steeds nadrukkelijker in de kijker speelt. Utrecht-fans die dromen dat er alsnog vele miljoenen binnenstromen als Ricky van Wolfswinkel, Dries Mertens en Kevin Strootman toe zijn aan weer een volgde stap richting Engeland, Italië of Spanje komen bedrogen uit. In hun transferdeals heeft Utrecht geen doorverkooppercentage bedongen, meldde technisch directeur Foeke Booy recent. Alleen bij Michel Vorm is dat wel het geval.

Bron: AD - Ard Schouten

Reacties

Bij dit bericht zijn 14 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing