FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

De eerste seizoenhelft in cijfers

21-12-2016

2 reacties


Het is winterstop, en de eredivisie is exact halverwege. Op 14 januari 2017 hervat FC Utrecht de competitie weer met een uitduel tegen Sparta. Het is dan de nummer 13 tegen de nummer 6, en FC Utrecht is promovendus Sparta in punten inmiddels ruimschoots gepasseerd. Dat was zeker niet de hele eerste competitiehelft het geval, maar de reeks van negen eredivisieduels zonder nederlagen heeft veel impact op de ranglijst gehad. Hoe is het seizoen tot nu toe dan verlopen?
 
Conclusie en vooruitblik
Sportief gezien ligt FC Utrecht ruimschoots op koers. Immers: de doelstelling is eindigen tussen plek 6 en 12, en in ieder geval eens in de drie jaar meestrijden voor Europees voetbal. Voor dat laatste zijn nog twee troefkaarten in handen, want naast de zesde plek in de eredivisie (die altijd toegang geeft tot de play offs) is FC Utrecht ook nog actief in het bekertoernooi.
 
Vorig seizoen was Europees voetbal ook lang in beeld, maar ging dit op het laatste moment net mis. Er is vanuit FC Utrecht nooit gecommuniceerd tot welke maatregelen de evaluatie van dat seizoen heeft geleid. Wel is het opvallend dat David Jensen meer een eredivisiewaardige doelman is dan Filip Bednarek, de stand-in voor Robbin Ruiter van vorig seizoen. Na FC Utrecht - Feyenoord kreeg Jensen in de eredivisie geen enkel tegendoelpunt te verwerken, en zijn lengte hielp hem zeker mee toen hij tegen Heracles een schot net voldoende toucheerde om een goal te voorkomen. Daarmee lijkt FC Utrecht toch een iets andere koers te zijn gaan varen, want Bednarek werd niet verlengd en Jensen werd deze zomer gehaald terwijl daarvoor eigenlijk geen geld zou zijn.
 
Behaalde punten
Op dit moment heeft FC Utrecht 25 punten uit 17 duels, vorig seizoen had FC Utrecht na 17 duels 26 punten. Gemiddeld is er dit seizoen 1,47 punt per duel behaald. Als er een lineair verloop blijft tot en met het einde van de competitie, dan eindigt FC Utrecht naar verwachting op 50 punten. Dat puntenaantal gaf in het seizoen 2015 / 2016 recht op de zevende plek. FC Utrecht behaalde zelf 53 punten in 2015 / 2016, dus de lat zal hoger moeten om dat puntenaantal minimaal te evenaren.
 
Breekpunt 1 september
De zomertransferwindow was op 1 september 2016 gesloten. FC Utrecht had op die datum twee punten uit vier duels en bezette plek 15 op de ranglijst. De achterstand op koploper Feyenoord was acht punten, ADO Den Haag, toen derde (!) op de ranglijst, had zes punten meer. Alleen Go Ahead Eagles, FC Groningen en Willem II hadden één punt minder dan FC Utrecht.
Inmiddels staat FC Utrecht zesde en is de achterstand in punten op koploper Feyenoord 17 punten. Deze achterstand is iets meer dan verdubbeld, maar daarvoor waren wel drie keer meer duels nodig. En inmiddels staat ADO Den Haag acht punten achter FC Utrecht. De voorsprong op de ploegen onder de degradatiestreep is:
 
16) PEC Zwolle, 11 punten
17) Roda JC, 12 punten
18) Go Ahead Eagles, 13 punten
 
Daarmee heeft FC Utrecht vanaf 1 september een enorme sprong omhoog gemaakt. In deze periode zit de reeks van negen eredivisieduels zonder nederlaag. En wie de ranglijst zou opmaken over de 13 duels die tussen 1 september 2016 en heden zijn gespeeld, ziet dan het volgende in de stand:
 
3) sc Heerenveen, 24 punten
4) PSV, 24 punten
5) FC Utrecht, 23 punten
6) AZ, 21 punten
 
FC Utrecht zette dus na het sluiten van de transferwindow veel betere resultaten neer. En te bedenken dat in die periode ook de 1-5 thuisnederlaag tegen FC Groningen is gespeeld.
 
Doelpunten
Het doelsaldo van FC Utrecht in de eredivisie is nu 26-22, vorig seizoen was dit na 17 duels 28-25 en verschilt nauwelijks.
 
Bij de tegengoals wel opvallende zaken:
 
- In de duels tegen FC Groningen, Ajax en Feyenoord kreeg FC Utrecht in totaal elf tegengoals. Dit is de helft van het totaal. En in de duels tegen PSV, sc Heerenveen en AZ werden nog telkens twee tegengoals geïncasseerd. Daarmee zijn 17 van de 22 tegengoals (=77%) in zes van de 17 duels (=35%) geïncasseerd.
- Alleen tegen FC Groningen werd er met meer dan één goal verschil verloren. Vorig seizoen werd er in 44 officiële duels zeven keer met meer dan één goal verschil verloren, en daarmee is de trend nu gunstiger.
- In datzelfde duel tegen FC Groningen incasseerde de defensie vijf tegengoals. Sinds de start van het tijdperk Ten Hag was het maximale tegengoals in één duel tot op dat moment drie.
 
De productiviteit van het spitsenkoppel (in alle officiële duels)
Ruud Boymans was vorig seizoen net voor de winterstop terug na een jaar blessureleed. Het is daarom niet zinvol de cijfers van het spitsenkoppel Boymans / Haller te vergelijken met het koppel Zivkovic / Haller. Maar een vergelijking tussen de tweede seizoenhelft van 2015 / 2016 (Boymans / Haller) versus de eerste seizoenhelft van 2016 / 2017 (Zivkovic / Haller) kan wel. Want:
 
- Ruud Boymans kwam tijdens de tweede seizoenhelft van 2015 / 2016 in 21 van de 24 officiële duels in actie (=88%). Tijdens al deze duels kwam Sébastien Haller ook in actie
- Richairo Zivkovic kwam tijdens de eerste seizoenhelft van 2016 / 2017 in 18 van de 20 officiële duels in actie (=90%). In 19 van deze 20 duels kwam Sébastien Haller ook in actie.
 
In de tweede seizoenhelft van 2015 / 2016 leverde 'Boymans / Haller' het volgende op:
 
- aantal duels samen gespeeld: 21
- goals gescoord door FC Utrecht in deze duels: 34 (gemiddeld 1,6 goal per duel)
- daarvan gemaakt door het spitsenkoppel: 19 (=45%)
 
In de eerste seizoenhelft 2016 / 2017 leverde 'Zivkovic / Haller' het volgende op:
 
- aantal duels samen gespeeld: 19
- goals gescoord door FC Utrecht in deze duels: 29 (gemiddeld 1,5 goal per duel)
- daarvan gemaakt door het spitsenkoppel: 14 (=48%)
 
Gemiddeld genomen scoort FC Utrecht in de eerste seizoenshelft van 2016 / 2017 iets minder dan in de tweede seizoenshelft van 2015 / 2016. Het relatieve aandeel van het spitsenkoppel van dienst blijft op ongeveer hetzelfde niveau.
 
Ingezette spelers (enkel in de eredivisie)
Darren Rosheuvel maakte tijdens Roda JC - FC Utrecht voor het eerst in dit seizoen speelminuten in de eredivisie. Rosheuvel is daarmee speler nummer 25 die door Ten Hag is ingezet. FC Utrecht is daardoor medekoploper als het gaat om het aantal ingezette spelers. De top 3 is:
 
1) Ajax en FC Utrecht met 25 ingezette spelers
2) PEC Zwolle, Go Ahead Eagles en Heracles met 24 ingezette spelers
3) AZ en NEC met 23 ingezette spelers
 
De top 5 van de spelers met de meeste eredivisiespeelminuten voor FC Utrecht is:
 
1) Sébastien Haller met 1.523 speelminuten
2) Yassin Ayoub met 1.519 speelminuten
3) Sofyan Amrabat met 1.443 speelminuten
4) Willem Janssen met 1.370 speelminuten
5) Rico Strieder met 1.336 speelminuten
 
Strieder zal door zijn blessure de vijfde plek snel kwijt zijn, want Giovanni Troupée heeft inmiddels slechts 15 speelminuten minder op zijn naam staan dan de Duitse controleur.
 
Gehuurde spelers
Erik ten Hag heft dit seizoen drie spelers ingezet die zijn gehuurd zonder optie tot koop. De speelminuten voor deze spelers zijn:
 
1) Richairo Zivkovic 1.180 speelminuten
2) Menno Koch 176 speelminuten
3) Tafari Moore 24 speelminuten
 
Bij Tafari Moore de kanttekening dat hij in eerste instantie is gehuurd voor Jong FC Utrecht, en ook regelmatig opdraaft in de Jupiler League. Menno Koch kwam tot op heden slechts zeer incidenteel in de Jupiler League uit, en is daardoor vooral bankzitter. Hij keek bij 14 officiële duels (dit is dus inclusief KNVB-beker!) de volle 90 minuten vanaf de bank toe, en ontbrak tegen ADO volledig in de wedstrijdselectie en was toen ook niet geblesseerd. Alleen Gyrano Kerk, Rubio Rubin (beiden 17 officiële duels volledig op de bank) en David Jensen (14 officiële duels op de bank) hebben meer op de bank gezeten dan Menno Koch.
 
Toeschouwersaantallen eredivisieduels
FC Utrecht trok dit seizoen in de negen thuiswedstrijden gemiddeld 17.316 toeschouwers. Vorig seizoen lag dat gemiddelde tijdens de winterstop op 16.007 toeschouwers. Dat gemiddelde werd gerealiseerd in acht thuisduels. Na 17 thuisduels behaalde FC Utrecht vorig seizoen een gemiddeld aantal van 17.300 toeschouwers per eredivisieduel.
 
Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 2 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing