FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

'Clubkaart en alcoholverbod hebben geen effect'

11-04-2014

11 reacties


Alcoholverboden en registratiesystemen werken niet in de strijd tegen voetbalgeweld. Dat concluderen drie sociologen en een criminoloog van de Nijmeegse Radboud Universiteit in een deze week verschenen onderzoek.

Verbieden van alcohol binnen het stadion werkt niet, zegt socioloog Jochem Tolsma: “Bij drooglegging in het stadion krijg je zelfs een waterbedeffect: de kans op excessen buiten het stadion neemt toe.”

Ook verschillende registratiesystemen hebben geen invloed op het al dan niet voorkomen van incidenten. Regulering van toegang via seizoenkaarten, verplichte clubkaarten en extra eisen om kaarten voor uitwedstrijden te kunnen kopen: allemaal geen effect. Tolsma: “Je kan hiermee gewoon niet alle mogelijke relschoppers buiten de deur houden.”

Combiregeling
Daarmee in tegenspraak lijkt de conclusie van de onderzoekers dat de verplichte combiregeling voor supporters van de uitspelende club wel werkt. Criminoloog Dorian Schaap noemt het samen met het spelen zonder publiek de meest vergaande maatregel. “Maar wel een van de weinige onderzochte maatregelen die effectief blijkt. Toch zouden clubs, KNVB, burgemeesters en verschillende politici er graag van af willen en het spel terugbrengen bij de supporters. Het is dus belangrijk te weten dat er andere ingrepen mogelijk zijn.”

Wanneer voetbalwedstrijden eerder op de dag en bij daglicht worden gespeeld, komen er minder vaak incidenten voor. “Zo moeilijk is het niet”, zegt Tolsma. “Een oplossing is wedstrijden spelen zonder publiek, maar dat zal niemand willen. Wat wel werkt is wedstrijden spelen in daglicht en zo vroeg als mogelijk. Dan zijn publieksstromen beter te monitoren en hebben slechteriken minder tijd om onder invloed te komen.” Vroege wedstrijden trekken volgens de onderzoekers mogelijk ook een ander publiek.

Dat schuiven met aanvangstijden consequenties heeft voor inkomsten uit uitzendrechten, realiseren de onderzoekers zich. “Maar denk eens aan wat het kost, al die preventie en inzet van bewaking en politie bij wedstrijden? Wij tonen aan dat er alternatieven zijn”, aldus Tolsma.

Incidenten
De wetenschappers onderzochten tussen 2006 en 2011 de relatie tussen getroffen maatregelen en het aantal incidenten bij ruim drieduizend wedstrijden tussen Nederlandse profclubs. De resultaten zijn op 9 april online gepubliceerd in het European Journal on Criminal Policy and Research.

Tolsma: “Er is veel kwalitatief onderzoek gedaan naar voetbalvandalisme, vooral onder supporters over wat ze vinden van bepaalde maatregelen. Zo'n rigoureuze statistische evaluatie als de onze waarbij maatregelen in zoveel wedstrijden zijn bekeken, is nog nooit gedaan.”

In totaal zijn er 3431 wedstrijden in het betaald voetbal tussen 2006 en 2011 geanalyseerd. De Nijmeegse onderzoekers hebben gebruik gemaakt van gegevens van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), dat gegevens bijhoudt zoals aanvangstijd, aantal supporters, inzet van de combinatiemaatregel en politie bij alle voetbalwedstrijden in het professionele circuit.

Reacties

Bij dit bericht zijn 11 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing