FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Club volgt onafhankelijk onderzoek nauwgezet

23-01-2012

20 reacties


FC Utrecht volgt het onafhankelijk onderzoek naar aanleiding van de ongeregeldheden na de wedstrijd tegen FC Twente nauwgezet. Vorige week heeft een delegatie van de SupportersVereniging haar zorgen geuit tegenover de directie van de club. "Wij vergeten de belangen van supporters daarbij niet", aldus algemeen directeur Wilco van Schaik.

Er is nog steeds veel te doen over de grote onrust die is ontstaan na de wedstrijd tegen FC Twente. Met name het openbaar maken van foto's van eventueel niet schuldige supporters of supporters die in de buurt van de onlusten aanwezig waren, roept vele vragen op. Supporters willen weten of de driehoek (politie/gemeente/openbaar ministerie) en de club vooraf wel voldoende op de hoogte waren over wat er gaande was onder supporters. Tot op heden heeft FC Utrecht zich afzijdig gehouden in deze discussie, mede omdat door de burgemeester van Utrecht direct na de wedstrijd een onafhankelijk onderzoek is ingesteld. "Dit onderzoek is heel belangrijk en wij volgen het op de voet", zegt Van Schaik. "Wel wil ik benadrukken dat wij ons kwetsbaar op zullen stellen. Als blijkt dat er van onze kant verkeerde inschattingen zijn gemaakt, dan zullen wij daar zeker op terug komen".

Auditteam
Burgemeester Wolfsen heeft het Auditteam Voetbal en Veiligheid gevraagd het onderzoek uit te voeren. Dit Auditteam is ingesteld door de rijksoverheid en doet, op verzoek, onafhankelijk onderzoek naar de incidenten rond voetbalwedstrijden. Gezien de ernst van van de ongeregeldheden en de vele vragen die leven, ook bij onze supporters, heeft de burgemeester de voorzitter van het Auditteam, mevrouw Annemarie Jorritsma, verzocht de gebeurtenissen voor, tijdens en na afloop van de wedstrijd feitelijk te onderzoeken.‘Wij zijn er allemaal bij gebaat dat het auditteam onafhankelijk vaststelt wat er precies is gebeurd, zodat we op basis van harde feiten ons definitieve oordeel kunnen bepalen", gaf de burgemeester toen al aan.

Direct na de incidenten rondom de wedstrijd is FC Utrecht in gesprek gegaan met de SupportersVereniging. "Het feit dat onze SV direct afstand heeft genomen van de mensen die de ongeregeldheden hebben veroorzaakt, heeft ons als club goedgedaan. Ook heb ik begrip voor het feit dat de SV opkomt voor supporters die eventueel onschuldig een straf opgelegd hebben gekregen", aldus Van Schaik. "Er bestaan onder de supporters en ook bij de SV nog veel vragen. Met name de aanpak die het OM heeft gekozen om vermeende relschoppers publiekelijk te tonen,roept vragen op bij hen. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen heeft de SV een gesprek aangevraagd met de burgemeester. Als club hebben we veelvuldig en open overleg met de Wolfsen."

Hoog op agenda
Voor de clubleiding van FC Utrecht staan de ongeregeldheden na de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente nog steeds hoog op de agenda. "We horen en zien de gevoelens onder supporters", aldus Van Schaik. "Ik ben er niet doof en blind voor. Om tot een oordeel te komen, wil ik het onafhankelijke onderzoek van het Auditteam afwachten. Dat lijkt me voor iedereen het beste. Dit onafhankelijke onderzoek zal vele vragen beantwoorden. Wij zijn als club blij met het onafhankelijk onderzoek. Burgemeester Wolfsen en de gemeente stellen zich hiermee open en kwetsbaar op. Hij wil dat een onafhankelijke partij ons allen, de clubs, de gemeente, de politie, de supportersverenigingen, ofwel iedereen die een rol speelde,beoordeeld. Hier zal uit komen of er foute inschattingen zijn gemaakt. Op basis van de uitkomsten kunnen we samen beleid voor de toekomst maken."

FC Utrecht is wel van mening dat als blijkt dat er fouten zijn gemaakt en mensen onterecht of onnodig hoge straffen hebben gekregen, deze gecorrigeerd moeten worden. Van Schaik: "Straf op zich is één punt, de hoogte en tweede. Als supporter hoor je niet te lopen in een groep stenen gooiende jongens. Als supporter probeer je ook niet met 40 man een hek om ver te duwen. Je weet dat je dan iets doet, wat niet kan. Dan weet je dat je gestraft kunt worden. Emotie begrijp ik, maar geweld en daar praat ik nu over , keuren wij ten stelligste af. Maar het is ook zo dat iemand alleen gestraft moet worden als hij iets heeft gedaan. En de strafmaat moet altijd in verhouding staan tot het gepleegde delict. Daar zijn professionals voor om dat te beoordelen. Op dit moment is het te voorbarig om een standpunt in te nemen. Het is nu belangrijk om het onderzoek af te wachten en op basis daarvan acties te ondernemen. In ons regelmatige overleg met de driehoek komen wij steeds op voor de belangen van onze supporters."

Handhaven
Volgens algemeen directeur Van Schaik is een punt van aandacht voor alle verantwoordelijke partijen hoe de straffen moeten worden gehandhaafd. "Ik vraag me af hoe we dat gaan doen. Wat een rechter bedenkt, moeten wij als club wel kunnen uitvoeren. Zo lang er in Nederland geen meldingsplicht is voor mensen met een stadionverbod zal het ons niet lukken geweldplegers uit stadions te verbannen. Hier zal de politiek echt snel een standpunt over in moeten innemen en het huidige beleid daarop aan moeten passen."

"Een ander punt van aandacht waar wij als club zeer kritisch naar kijken met betrekking tot de nieuwe voetbalwet is de individuele dan wel groepsbenadering.Wij begrijpen de discussie van onze supporters of er meer naar het individu moet worden gekeken of naar de massa of de groep? Dat is een punt van grote aandacht in de nieuwe wetgeving. En wij snappen dat onze SupportersVereniging hier aandacht voor vraagt. Ook dit volgen wij op de voet."

Vragen
Mochten er nog steeds supporters zijn met vragen of opmerkingen, dan wil de club daar open voor staan. Vragen kunnen worden gesteld aan het bestuur van de SV en rechtstreeks aan FC Utrecht. Via deze weg komen ze terecht bij de verantwoordelijken; supporterscoördinator Robert Junier en veiligheidscoördinator Frank Bijlsma.

Bron: www.fcutrecht.nl

Reacties

Bij dit bericht zijn 20 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing