FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nl



Wachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

‘Bitterballen horen niet in spelershome’

06-01-2009

0 reacties


Wat hebben Van Beukering, Ronaldo, Snoyl, Lim-Duan, Ronaldinho en Hoogendorp gemeen? Ze zijn allen op hun vingers getikt voor hun overgewicht. In het afgelopen jaar kwamen steeds meer berichten naar buiten over voetballers met een te hoog vetpercentage. Hoe kan het dat topatleten juist in een klimaat van professionalisering met overgewicht kampen? ,,Overgewicht is een probleem van de hedendaagse maatschappij,’’ betoogt Anja van Geel, die als diëtist onder meer verbonden is aan Willem II, RKC en NOC*NSF. ,,Daarom is het logisch dat het in het profvoetbal ook vaker voorkomt.’’ Ook profvoetballers bezwijken voor de oprukkende fastfood-cultuur, vult Léontine van Meggelen, diëtiste bij onder meer Feyenoord, aan. ,,Topsporters zijn een afspiegeling van de maatschappij. De voedselkeuze is tegenwoordig zó veel groter en het is allemaal ook zoveel makkelijker te verkrijgen, op welk moment je maar wilt.’’ De kroketten bij FC Utrecht Bij FC Utrecht mogen de spelers eens per week na de training een kroket, kipcorn of loempia eten. Althans, zo was het onder Willem van Hanegen, die inmiddels is ontslagen. ,,Zijn insteek was dat de spelers een keer ondeugend mogen doen,’’ verklaart voedingsdeskundige Armand Bettonviel. ,,Het hoort eigenlijk niet, maar omdat de spelers meteen na de training in de kleedkamer een herstelshake krijgen, heb ik geen protest aangetekend. Het is afwachten hoe de nieuwe trainer hierin staat.’’ Van Meggelen verbaast zich er nog steeds over dat de bitterballen in menig spelershome na de wedstrijd rondgaan. ,,Natuurlijk zal een sportdiëtist hier wat van zeggen, maar uiteindelijk is het de keuze van de voetballer zelf. In een sportambiance hoort geen vette hap te zijn. Wanneer familieleden in het spelershome met bitterballen rondlopen, dan is de verleiding groot. Aan de andere kant: een snack moet op zijn tijd ook kunnen. Daar kom je geen kilo’s van aan. Het heeft ook geen zin om iets te verbieden. Het wordt dan alleen maar aantrekkelijker. Je kunt de sporters beter leren waarom keuzes belangrijk zijn.’’ ,,Een gezonde, verantwoorde sportvoeding gedurende de hele week legt een basis voor een topprestatie. Daarin zijn nu bij Feyenoord grote stappen gemaakt.’’ Bij veel andere clubs wordt daar op een minder professionele manier mee omgegaan. Een rondgang langs de 38 profvoetbalclubs leert dat de meeste ploegen niet structureel met een diëtist samenwerken. Een gemiste kans, volgens Van Meggelen, zelf oud-topschaatsster. ,,Voeding hoort bij topsport. Elke profvoetbalclub zou een voedingsbeleid moeten hebben. Topsport bestaat uit: training, rust, lichamelijke verzorging, goed materiaal, voeding en psychische begeleiding. Vooral in de laatste twee facetten is nog veel winst te boeken in het voetbal.’’ Ook voetballers zelf gaan minder bewust met voeding om dan andere topsporters. ,,Veel profvoetballers zijn niet opgegroeid met bewust eten of sportvoeding. Als je zonder daarop te letten de top hebt gehaald, waarom zou je er nu dan wel iets aan moeten doen?’’ Om het echt structureel te verankeren in de voetbalsport vestigt Van Meggelen haar hoop op de volgende generatie voetballers. ,,Ik ben bij de jeugd van Feyenoord bezig en je ziet dat het bij hen aanslaat. Wanneer zij in het eerste team komen, dan wordt het als iets normaals gezien. Tien jaar geleden was er in het schaatsen alleen een sportdiëtist voor de mannen beschikbaar. In die sport is het de laatste zeven jaar ingeburgerd. Zo zal het in het voetbal ook gaan,’’ aldus de diëtiste. Co Adriaanse was een kleine tien jaar geleden als een van de weinige voetbaltrainers al heel bewust met vetpercentages bezig. Zo zette hij als trainer van Ajax in het trainingskamp de spelers met een te hoog vetpercentage bij elkaar. Die werden ’s ochtends eerder gewekt om een extra looptraining te ondergaan. Wanneer ze weer op gewicht waren, mochten ze naar de uitslaapkamer. Bij NEC kregen ze het afgelopen jaar met twee te zware spelers te maken: Ferne Snoyl en Jhonny van Beukering. Bij NEC zijn vervolgens de alarmbellen gaan rinkelen. Bij de Nijmeegse club mochten de spelers bij de wekelijkse weging zelf hun gewicht invullen. Dat is nu veranderd. Bij NEC was er geen strafslaapkamer zoals indertijd bij Ajax. Snoyl en Van Beukering werden ook niet ontslagen, zoals Michael Keane wel overkwam. De middenvelder, die de best verdienende speler in Ierland was, werd begin dit seizoen door St. Patrick’s Athletic op straat gezet vanwege zijn overgewicht. Keane, lengte 1 meter 61, woog naar verluidt ruim 80 kilo. Van Beukering, die door NEC-trainer Mario Been uit de selectie werd gezet, kreeg een nieuwe kans na zijn afvalrace. Hij viel in een week tijd vier kilo af. Volgens Anja van Geel is het niet verstandig om zoveel in zo’n korte tijd af te vallen. ,,Het zal voornamelijk vochtverlies zijn geweest. Iedereen kent die beelden van marathonloopster Gabriela Andersen, die bij de Spelen van 1984 helemaal op was en vlak voor de finish zelfs scheef liep. Ze moest anderhalf uur aan het infuus. Dat is een extreem voorbeeld, maar je kunt wel zeggen dat snel vochtverlies niet gezond is. Door snel gewichtsverlies gaan de snelheid, kracht, concentratie en coördinatie achteruit.’’ Daarom hebben voetballers Sonja Bakker niet nodig. ,,Ik zeg tegen topsporters: neem geen crashdieet. Zelfs Sonja Bakker is te streng,’’ vindt Van Geel. ,,Het vetpercentage komt in de topsport soms centraal te staan, terwijl de prestatie het belangrijkste is.’’ Van Meggelen vult aan: ,,Wanneer je heel snel afvalt, is de kans groot dat het er heel snel weer aan komt. Want een voetballer kan niet zo intensief blijven sporten bij zo’n crashdieet. En crashdiëten zijn niet structureel vol te houden.’’ De sportdiëtisten houden bij wat iedere voetballer in de week eet. Zelf een receptenboekje meegeven is zinloos, vinden Van Geel en Van Meggelen. ,,Dan lacht de speler mij uit,’’ zegt de laatste. ,,Een dagmenu is per individu anders. Voor een doelman stel ik een ander menu samen dan voor een spits. Ik geef een richtlijn voor een rustdag; op trainingsdagen kan een speler er dan wat bij eten en drinken. Wanneer je weet dat je een krachttraining hebt, eet je meer eiwitten. En bij een speltraining meer koolhydraten.’’ Moeilijke momenten voor een profvoetballer zijn revalidatieperioden, de zomer- en winterstop. ,,De voetballers doen dan minder. En met de feestdagen zullen zij net als andere Nederlanders ook meer gaan eten,’’ aldus Van Geel. Van Meggelen denkt dat het met de winterse pauze wel zal meevallen. ,,De winterstop is kort. Misschien zullen ze door de feestdagen een kilootje aankomen. Er is dan ook niks aan de hand. In de zomer- stop gaan voetballers langere tijd op vakantie. Ze komen dan vaak iets zwaarder terug op de club. Maar dat trainen ze er weer af. ,,Je hebt uitzonderingen: spelers die heel veel aankomen. Zij moeten dan een afspraak met de diëtist maken.’’ FC Utrecht werkt al jaren samen met voedingsdeskundige Armand Bettonviel. De oud-topsporter (bobslee) voorziet de spelers van speciale shakes. De samenstelling verandert voor geblesseerde voetballers.

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsen



Naar boven

|

Home



Aankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
VVV VenloFC Utrecht
13 december 2017 19:45 uur
Stadion De Koel
Kaartverkoop

Aanmelden Nieuwsbrief




Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (7) Kikker 27pt
2 (9) Sjakie 26pt
3 (1) tonyb 26pt
4 (5) chapri 25pt
5 (15) Don Leo 25pt
6 (2) Gina 25pt
7 (4) Le@n 25pt
8 (17) Menno 24pt
9 (3) badbo13 24pt
10 (8) Jan van Staa 23pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2017 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing