FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Barry Maguire bij Erik Thuis

08-11-2010

2 reacties


Maguire zet zijn auto pal voor de kroeg. Ik maak een sprintje naar buiten om hem te zeggen dat er niets in de parkeermeter hoeft. De parkeermeter doet het niet en er wordt toch nooit gecontroleerd. Ik stel me gelijk even voor als de interviewer van deze middag en Guapo, de huisbouvier, maakt ook al een begroeting door een kleine bouvierhuppel. We lopen naar de stamtafel en na een klein voorgesprek over de uitstekende play-offs komen de lieftallige fotografe Daniëlle Verweij en onze voorzitter Rob Rietveld aan tafel zitten. Het is de dag dat Barry Maguire in de Voetbal International staat en daar als volwassen talent wordt beschreven. Er volgt een interview geheel in True Support-stijl.

We beginnen waar we net geëindigd zijn. De succesvolle play-off wedstrijden van FC Utrecht, waar Barry Maguire tot de basiself behoorde en een zeer goede indruk achterliet. "Tijdens het seizoen heb ik heel weinig gespeeld. Ik vind zelf té weinig. Zeven keer mocht ik minuten maken, waarvan twee keer in de basis. Ik had gehoopt om eerder dit seizoen een kans te krijgen, maar ik heb nu in de play-offs mijn kans gegrepen. Er was een heel goede wisselwerking met Ricky van Wolfswinkel, die ik al jaren ken, ook vanuit de KNVB jeugdelftallen. En Nana Asare en ik hadden alle ruimte en vrijheid op het middenveld, vooral ook door het uitstekende werk van Michael Silberbauer in verdedigend opzicht," spreekt Maguire enthousiast.

"Dit geeft me een goed gevoel voor volgend seizoen, waarbij ik er wel vanuit ga dat ik meer aan voetballen toekom. Ik ben jong en moet spelen en ik vind ook dat ik een basisplaats aan kan". Ik daag Barry een beetje uit door te stellen dat er in de afgelopen competitie niet veel speelminuten voor hem waren weggelegd. Barry antwoordt resoluut : "Ik heb bij FC Utrecht aangegeven in de afgelopen winterstop verhuurd te willen worden. Zoals gezegd: ik moet spelen en wedstrijden in het tweede team maken mij niet beter. FC Utrecht wilde daar niet in mee gaan. Ik ben echter mijn stinkende best blijven doen en in de play-offs kwam de positie van rechtshalf open en die kans greep ik met beide voeten," aldus de vrolijke middenvelder van FC Utrecht. Gelukkig veranderde de tactiek en kreeg ik de kans waar ik zo naar verlangde.

"Ondanks dat ik in de competitie weinig speelde, heb ik het wel goed naar mijn zin. We hebben een ontzettend hechte groep en dat merk je ook op het trainingsveld. Het is gewoon heerlijk om met deze jongens te trainen. Ricky, Nana, Dries, we voelen elkaar prima aan. Ook de rest van de groep is prima bezig. Ik vind het prachtig dat Alje Schut na zijn zware blessures zo sterk is teruggekomen. Fysiek en mentaal. Ondanks dat er 6, 7 nieuwe spelers bij de groep zijn gekomen, is de selectie hechter, beter geworden. We kunnen allemaal goed met elkaar opschieten en dat is heel belangrijk in een groep. Zo krijg je vertrouwen op het veld en verlopen de trainingen goed. Buiten het voetbal om gaan we allemaal ook goed met elkaar om," spreekt Maguire monter uit.

"Doordat de sfeer in de groep goed is, gaf mij dit ook vertrouwen tijdens de play-offs. En tijdens de wedstrijden liep alles ook zeer lekker. Ik ben een speler die vaak de bal wil hebben, één of twee keer tikken en dan de bal weer terugkrijgen. Tegen FC Groningen en Roda JC liep alles soepel en dat gaf ons het vertrouwen om deze play-offs te winnen. Ik was al blij dat Heracles Almelo uitgeschakeld was. Niet omdat zij zoveel beter zouden zijn dan Roda JC, maar dat kunstgras is helemaal bagger. Daar kan je niet normaal op spelen".

Ik vind het helemaal super om zo mijn steentje bij te dragen aan dit succes voor FC Utrecht. Fantastisch voor de club en de supporters dat we Europa in gaan. Een mooi feestje gevierd na het behalen van Europees voetbal. Met de supporters op het veld die helemaal uitzinnig waren. Aan de andere kant jammer voor de vele supporters op de tribune die hierdoor het feestje niet mee konden vieren. En ik vond het echt belachelijk dat er een groep voor het Roda JC vak gingen staan en vervelend liep te doen. De supporters van Roda JC hebben 90 minuten lang zingend achter hun team gestaan, zonder overlast voor de Utrecht supporters. Dit was niet nodig geweest." Als de voorzitter een stapje verder gaat en stelt dat deze "feestvierders" ervoor verantwoordelijk waren dat 10.000 tot 12.000 supporters teleurgesteld huiswaarts gingen, ondanks het behalen van Europees voetbal, knikt Barry instemmend. De mensen werden hierdoor niet in staat gesteld hun FC Utrecht te eren. "Ik vond het ook jammer dat we niet eens een ereronde konden maken", eindigt Barry. We besluiten hier niet op door te gaan, het is niet aan Barry om dit soort randverschijnselen uit te bannen. Hij moet het legitiem op het veld laten zien.

De carrière van Barry Maguire begint al op jonge leeftijd in het betaalde voetbal. Op mijn negende heb ik de overstap gemaakt naar de jeugd van Den Bosch en op mijn 16e maakte ik mijn debuut in het eerste van Den Bosch. In die tijd speelde ik met Anthony Lurling en Frank Demouge bij Den Bosch. Het eerste seizoen was voor het team een teleurstelling. Uitgangspunt was kampioen worden, maar de vijfde plek in dat seizoen was het hoogst haalbare," vertelt de geboren Tielenaar. "In het tweede seizoen bij Den Bosch draaide ik en de club een goed seizoen.

In de Jupiler League heb ik veel geleerd. In het derde jaar had ik een nieuw contract getekend bij FC Den Bosch, maar veel clubs hadden al interesse in me. Het was wel slim van Den Bosch om mijn contract te verbeteren en te verlengen, want zo konden ze een hogere prijs voor mij vragen. Het stond wel vast dat het nieuwe contract niet zou worden uitgediend. FC Utrecht was de club die gelijk heel erg concreet was. Daarop volgde een zeer fijn en aangenaam gesprek met Willem van Hanegem. Een persoonlijkheid en voetballegende en dat was voor mij het teken om voor FC Utrecht te tekenen. En wat er daarna ook allemaal gebeurd is met de trainer, hij is voor mij heel belangrijk geweest. Net even die kleine opmerkingen, dat duwtje in de rug. Ik heb begrepen dat het zelf een zeer goede voetballer is geweest, hij bracht de details prima over."

Met hoge verwachtingen kijken we naar het nieuwe seizoen voor FC Utrecht. Veel vragen die beantwoord gaan worden. Hoe gaan we het Europees doen en in de competitie? Gaan we voor de beker?
Maar hoe zit dat met jou en de toekomst bij FC Utrecht? "Ik heb een contract van drie jaar getekend en daar ga ik nu mijn laatste jaar van in. Bij FC Utrecht ligt nog een optie van twee jaar die ze kunnen lichten. We hebben een fantastische groep spelers waar we nog veel mee kunnen bereiken en waarin ik wil deelnemen om deze successen te behalen." De voorzitter en ik stellen dat als Barry de lijn van de laatste vier wedstrijden doorzet, het lichten van de optie geen probleem zal zijn.

Door een dubbele nationaliteit heeft Barry Maguire de keuze uit twee landen voor een interlandcarrière. "Het is een dubbel gevoel. In mijn karakter ben ik meer Iers dan Nederlands. In de beloftes heb ik gespeeld voor Ierland, maar onder 17 en onder 19 voor het Nederlands elftal. Ik heb voor Jong Ierland een uitnodiging gekregen twee jaar geleden voor een oefenwedstrijd tegen Duitsland. Maar ik kwam erachter dat als ik toen had gespeeld, ik niet meer terug kon draaien naar het Nederlands elftal. Daar heb ik op dat moment voor afgezegd. Mede doordat het een oefenwedstrijd was en ik de keuze nog niet wilde en kon maken. De Ierse bond leidde daaruit af dat ik voor Nederland had gekozen, terwijl dit niet zo was. Ik heb nog wel gesproken met Wim Koevermans, die verantwoordelijk is voor de Ierse jeugdelftallen, maar ik heb daar verder niets meer over gehoord. Ik ga dat ook niet aankaarten. Ze moeten me willen hebben en dan komen ze vanzelf weer bij mij uit als de tijd daarvoor is," aldus de halve Ier uit Culemborg. "Ik heb nog familie wonen in Ierland. Een paar ooms en tantes die daar wonen. Het is alweer een tijdje geleden dat ik ze bezocht hebt. Mede doordat mijn vader en moeder gescheiden zijn en ik nu met mijn moeder en zusje in Culemborg woon."

Over hobby's hoeft Maguire niet lang na te denken. "Mijn hobby is voetbal." Na een tijdje van denken, "Af en toe een spelletje spelen op de PlayStation gebeurt ook wel eens," vertelt Maguire met een lach. "In de winterstop ben ik gestopt met mijn studie sportmarketing, dus nu heb ik wel wat meer tijd over. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe studie waar ik mee kan beginnen."

"Een avondje pokeren doe ik ook graag. Vaak met Ricky, Dries, Michel, Michael en Alje, dat typeert ook de goede sfeer die in de groep is," gaat Maguire verder. "Met Ricky heb ik een goede band. We zijn van dezelfde leeftijd en we voelen elkaar goed aan en dat is een fijne band die we hebben." Dat is ook te zien op het veld tijdens de play-offs. "Ja, ik kan Ricky blindelings vinden en goede passes geven," vertelt hij lachend.

Wie zijn je voorbeelden en naar welke competities kijk je graag? "Mijn voorbeelden zijn Steven Gerrard, om zijn onverzettelijkheid, leiderschap en fantastische instelling. David Beckham om zijn traptechniek en natuurlijk de Ier Roy Keane. Mijn oom was voor Manchester United en op jonge leeftijd kreeg ik al een shirt van die club. Roy Keane was mijn held, natuurlijk Ier en spelend voor het grote United."
Om het toch even over het internationale voetbal te hebben, hoe schat je de kansen voor Oranje op het WK? "Oranje heeft aardige kansen, nee, laat ik het duidelijker zeggen, we gaan gewoon wereldkampioen worden."

In het slotstuk van het gezellige interview wil Barry Maguire nog wel iets tegen de supporters zeggen: "Volgend seizoen gaan we er weer helemaal voor. Door de play-offs hebben we Europees voetbal wat ons veel kansen biedt. Ik hoop ondanks de vakantieperiode op veel supporters in de Galgenwaard tijdens onze twee voorronden, want een volle bak werkt in het voordeel van ons FC Utrecht." Ja, ik heb het over twee voorronden, want we gaan er alles aan doen om in het hoofdtoernooi uit te komen. En het maakt me niet uit in welke uithoeken van Europa we moeten spelen om dat te halen.

We sluiten af met een foto-shoot voor het terras van mijn café en bedanken elkaar voor het gezellige gesprek. "Ik had al gehoord dat het geen standaard interview zou worden, en dat is helemaal uitgekomen".

Erik Thuis

(Foto's: Daniëlle Verweij)

Het interview met Barry Maguire is medio juni 2010 gepubliceerd in FCU Fans! - Jaargang 05 - Nummer 04.

Reacties

Bij dit bericht zijn 2 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
Willem IIFC Utrecht
28 oktober 2018 14:30 uur
Willem II Stadion

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing