Feyenoord - FC Utrecht 1-1 (1-0)

Cedric van der Gun bezorgde FC Utrecht zondagmiddag een punt in De Kuip. De van een blessure herstelde middenvelder scoorde twee minuten na zijn rentree de 1-1 tegen Feyenoord. Die goal bleek voldoende voor een verdiend punt.

Jan Wouters koos weer voor dezelfde tactiek die hij in de laatste wedstrijden hanteert: FC Utrecht voetbalde vanuit een compacte defensie naar voren. De trainer had deze middag wel één belangrijk accent aangepast, want Alexander Gerndt stond alleen voorin en werd ondersteund door opkomende middenvelders.
Voor de aftrap was er eerst een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden Wlodi Smolarek, die voor zowel Feyenoord als FC Utrecht speelde. In de zonovergoten Kuip ging FC Utrecht fanatiek van start, maar de eerste de beste kans die de Rotterdammers kregen, was direct een goal. Jordy Clasie schoot van ruim twintig meter richting kruising, Junior Fernández kon nog op de paal tikken, maar de rebound was een makkie voor Otman Bakkal: 1-0.

Geduldig
Een valse start voor FC Utrecht, dat echter uiterst beheerst en geduldig bleef spelen. Pas na 37 minuten werd voor het eerst gevaar gesticht in het strafschopgebied van Feyenoord. Edouard Duplan slingerde een bal vanaf de zijkant voor de goal en Erwin Mulder zat mis. De bal viel stil, maar kon niet binnen worden gewerkt.

In die fase leek FC Utrecht door te gaan drukken naar de gelijkmaker. Enkele corners leverden echter geen serieuze doelpogingen op. Aan de overkant was de al eerder succesvolle Bakkal vanuit het niets weer dicht bij een doelpunt. Hij kopte een voorzet van Kelvin Leerdam net voorlangs.

Van der Gun
In de tweede helft moest Wouters al snel Jan Wuytens vervangen, die zich verstapte. Mike van der Hoorn nam zijn plek in en speelde een solide wedstrijd. De verdediging stond sowieso stevig, want Feyenoord kreeg na rust vrijwel geen mogelijkheid meer om te scoren. Scherpschutter John Guidetti kwam zelfs helemaal niet in het spel voor.

Na 58 minuten besloot Wouters om iets meer de aanval te zoeken. Cedric van der Gun maakte zijn opwachting en de meer verdedigend ingestelde Rodney Sneijder ging naar de kant. Deze wissel had al snel resultaat. Eerst was het Johan Mårtensson die zijn schot tot hoekschop zag worden verwerkt. Uit deze spelhervatting liepen Ron Vlaar en Miquel Nelom tegen elkaar op en profiteerde Van der Gun door met een droge schuiver iedereen te verrassen: 1-1.
In de fase die volgde gingen beide ploegen voorzichtig op zoek naar een voorsprong. Eerst kreeg Duplan een flinke kans, zijn kopbal ging echter rakelings voorlangs het doel van Mulder. Aan de overkant dook Ruben Schaken plots alleen op voor Junior Fernández. De rechtsbuiten wilde de Paraguayaan verrassen met een lobje, wat volkomen mislukte.

Rood Nelom
Een kwartier voor tijd leek FC Utrecht opnieuw succesvol uit een hoekschop. Van der Hoorn torende boven zijn tegenstander uit en kopte hard en laag op doel. Mulder kon met een uiterste krachtsinspanning zijn grote teen nog tegen de bal drukken om te redden. De Utrechters doken meer en meer op voor het doel van de Rotterdamse goalie, zeker nadat Nelom na 77 minuten zijn tweede gele kaart kreeg na een overtreding op Van der Gun.

Ronald Koeman reageerde door de onzichtbare Jerson Cabral eraf te halen en verdediger Stefan de Vrij in te brengen. Wouters besloot daarom zijn overbodig geworden belager Mark van der Maarel, die bovendien al een gele kaart op zak had, te wisselen voor Stefano Lilipaly. Overigens kreeg de sterk spelende Dave Bulthuis geel vanwege het wegtrappen van de bal, wat hem op een schorsing komt te staan.

In de slotfase ging FC Utrecht tegen tien Feyenoorders op zoek naar de zege. De 1-2 hing ook in de lucht, maar viel uiteindelijk niet. Zelfs niet in de vier minuten extra tijd. Van der Gun, Duplan en Kali probeerden het wel. De grootste kans was voor Duplan, die in de slotseconde nét naast prikte.

Toeschouwers: 46.000
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Scoreverloop:
1-0 6' Bakkal
1-1 59' Van der Gun

Geel:
27' Van der Maarel
38' Duplan
43' Bakkal
54' Nelom
70' Cabral

Rood:
77' Nelom (tweede gele kaart)

Opstelling FC Utrecht: Junior Fernández, Mark van der Maarel (86' Stefano Lilipaly), Alje Schut, Jan Wuytens (48' Mike van der Hoorn), Dave Bulthuis, Edouard Duplan, Nana Asare, Johan Mårtensson, Anouar Kali, Rodney Sneijder (58' Cedric van der Gun), Alexander Gerndt.

Opstelling Feyenoord: Erwin Mulder, Kelvin Leerdam, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi, Miquel Nelom, Karim El Ahmadi (75' Ricky van Haaren), Jordy Clasie, Otman Bakkal, Ruben Schaken, John Guidetti, Jerson Cabral (79' Stefan de Vrij).

Foto: FCUPhoto / Frank Zilver