Voorbeschouwing #utrvitVanavond om 20:45 uur trapt FC Utrecht voor de 45e keer dit seizoen af in een officieel duel. Voor tegenstander Vitesse is dat de 44e keer, en beide ploegen zullen tot de tanden toe bewapend zijn. Immers: de winnaar van het tweeluik mag in de zomervakantie trachten de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Daarvoor beschikt Jean-Paul de Jong weer over een bijna fitte selectie. Uiteraard zijn Makienok, Bahebeck en Joosten nog steeds afwezig. Maar Yassin Ayoub keert terug van een schorsing, en Mateusz Klich en Zakaria Labyad zijn naar verluidt beiden weer volledig inzetbaar. Dat betekent dat De Jong keuzes kan maken. Met het oog op twee mogelijke slijtageslagen en de last van de gele kaarten is dat zeker geen overbodige luxe.

Afgaande op de trainingen lijkt Zakaria Labyad, ondanks zijn transfer naar Ajax en alle perikelen daar omheen, weer een basisplaats te krijgen. Mateusz Klich lijkt wel op de bank te beginnen, waardoor Sean Klaiber en Giovanni Troupée beiden aan de aftrap staan. En vanwege de terugkeer van Ayoub en Labyad is de verwachting dat ook Lukas Görtler en Urby Emanuelson op de bank starten.

De vermoedelijke opstelling van FC Utrecht is:

Jensen
Troupée - Leeuwin - Janssen - Van der Maarel
Strieder
Klaiber - Ayoub
Van de Streek
Kerk - Labyad

Tegenstander Vitesse is vanaf het moment van de trainerswissel ogenschijnlijk stabieler. De individuele kwaliteiten van Mason Mount zijn deze play offs al nadrukkelijk gebleken, onder meer met zijn hattrick tegen ADO Den Haag. Maar ook spelers als Bryan Linssen, Tim Matavz en Navarone Foor zijn in staat om een duel ineens te beslissen. Hier zal FC Utrecht een hecht collectief tegenover dienen te zetten.

Opvallend genoeg staat geen van de beide play off-finales onder leiding van de nummer 1 (Kuipers) of 2 (Makkelie) scheidsrechter van Nederland volgens de KNVB-ranking. Zaterdag is Bas Nijhuis aan de beurt in De Galgenwaard, vanavond is Jochem Kamphuis uit Groningen arbiter van dienst. Zijn assistenten zijn Johan Balder en Angelo Boonman. Vierde official is Edwin van de Graaf.

Foto: FCUPhoto