Op weg naar speelronde 34 (2)

Door het verlies van FC Utrecht in Tilburg en de winst van Feyenoord tegen Excelsior staat FC Utrecht inmiddels drie punten achter op Feyenoord. De Kuipbewoners hebben daarnaast een aanzienlijk beter doelsaldo: +26 versus +6.

Om plek 4 te behalen is het daarom noodzakelijk dat FC Utrecht komende zondag ADO Den Haag verslaat. Feyenoord neemt het later zondagmiddag in Enschede op tegen het in degradatiestrijd verkerende FC Twente.
Als het verschil tussen FC Utrecht en Feyenoord komende zondagavond nog steeds drie punten is, dan heeft de ploeg van Jean-Paul de Jong een belangrijke troefkaart in handen: op 15 april staat Feyenoord - FC Utrecht op de planning. Dit is zeker geen duel dat FC Utrecht historisch gezien 'zo maar' even wint, maar de Rotterdammers zijn dan wel in de aanloop naar de bekerfinale op 22 april. En tussen Feyenoord - FC Utrecht en de bekerfinale is er ook nog een midweeks programma. In die periode zal er voor Feyenoord daarom een keuze tussen 'beker' of 'competitie' ontstaan, terwijl De Jong zich met FC Utrecht volledig op de competitie kan focussen.

Richting plek zes (PEC Zwolle) heeft FC Utrecht op dit moment een marge van zes punten, en plek zeven (Vitesse) is de marge zeven punten. Met nog vijf duels te gaan is het daarmee op basis van het aantal behaalde punten nog lang geen zekerheid dat de play offs zijn bereikt. Doordat beide bekerfinalisten op dit moment op plek drie en plek vier staan, is de kans zeer groot dat de nummers vijf tot en met acht de play offs gaan spelen. Op plek acht staan momenteel zowel ADO als sc Heerenveen met allebei 39 punten. Het dichten van negen punten in vijf duels is theoretisch mogelijk, maar zal praktisch gezien vrijwel niet voorkomen. Daarbij krijgt FC Utrecht ADO Den Haag nog op bezoek, en spelen op 17 april ADO Den Haag en sc Heerenveen nog tegen elkaar.

Tenslotte: vorig seizoen had FC Utrecht na 29 duels 50 punten, één meer dan nu. Het doelsaldo was met +12 aanzienlijk positiever, maar FC Utrecht heeft op dit moment wel vier goals meer gescoord dan vorig seizoen na 29 duels.