FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

35 Jaar FC Utrecht

27-09-2005

0 reacties


Op 30 september wordt het 35 jarig bestaan van onze FC Utrecht officieel gevierd. Het museum wordt op die dag ook geopend. 35 Jaar geschiedenis. Relatief kort natuurlijk voor een voetbalclub, maar veel supporters rekenen ook de DOS jaren nog mee. Voor mij geldt dat niet. Ik ben een FC Utrecht supporter. De held van vele oudgedienden, Tonny van der Linden, doet mij helemaal niets. Voor zover mijn informatie reikt heeft hij nimmer in het voor mij heilige rood-wit gespeeld. Mijn herinneringen gaan uit naar de mannen die wel voor mijn cluppie hebben gespeeld.

In al die jaren heb je natuurlijk je favorieten. Die favorieten die door anderen weer als waardeloze voetballers worden afgedaan. Heerlijke discussies die nooit en te nimmer te winnen zijn. Ieder heeft zijn eigen waarheid. Zo was je bijvoorbeeld voor of tegen Edwin de Kruijff (ik was voor). Was Edwin Gorter nou die speler die zijn ploeg benadeelde of gewoon die geniale gek?!?! Vond je Pieter Bijl een aanwinst of een miskoop en had je slapeloze nachten Frank Kooiman. Ieder beleeft en ziet het voetbal op zijn eigen manier.

Zo lees ik nu weer in de bijlage over 35 jaar FC Utrecht dat Leo van Veen misschien wel de eretitel Mister FC Utrecht verdient. Veel van de huidige supporters hebben hem misschien niet eens meegemaakt als trainer, laat staan als voetballer. Hij speelde 421 wedstrijden voor de club en scoorde 164 keer. Maar wat maakt iemand nou Mister FC Utrecht? De combinatie van wedstrijden en doelpunten zal niemand Van Veen meer evenaren. Maar als het op basis van die combinatie bepaald wordt, dan zou een verdediger of middenvelder nooit Mister FC Utrecht kunnen zijn. Jean Paul de Jong speelt al meer dan 10 jaar voor de club. Dit heeft een respectabel wedstrijden als gevolg maar hij scoorde niet zoveel. Hij scoorde natuurlijk wel die hele belangrijke (en hele mooie) in De Kuip in de bekerfinale tegen Feyenoord. Mede daardoor won FC Utrecht een echte prijs. Iets tastbaars. Maar maakt het hem dan Mister FC Utrecht?

Voor mij is er maar een selectiecriterium. En dat is gewoon het aantal wedstrijden dat je voor de club hebt gespeeld. Dus heeft er maar één man recht op de titel Mister FC Utrecht. Dat is de man met de meeste wedstrijden achter zijn naam. Waarschijnlijk heeft hij geen enkel doelpunt gemaakt. Maar in een belangrijke fase stond hij er voor de club. Zelfs geblesseerd speelde hij die belangrijke wedstrijd in 1996. Op 5 mei verdedigde hij de goal van FC Utrecht en was samen met zijn medespelers verantwoordelijk voor het niet degraderen uit de eredivisie. Eén van de beste keepers die we ooit hebben gehad, heeft de meeste wedstrijden in het Utreg shirt op zijn naam staan. En dus verdient Jan Willem van Ede als enige de eretitel Mister FC Utrecht. Met alle respect voor alle andere spelers die ooit het shirt van FC Utrecht droegen, hij mag die titel op zijn visitekaartje drukken.

Maar tijdens de viering van het 35 jarig jubileum dient iedere speler geëerd te worden die voor FC Utrecht heeft gespeeld. Wij spiegelen ons graag aan Engeland en de uitstraling van onze club wordt vaak Engels genoemd. In dat land weten ze als geen ander hoe ze hun helden dienen te eren. Mooi is het om te horen hoe supporters van bijvoorbeeld Manchester United iedere wedstrijd de al twee jaar geblesseerde Ole Gunnar Solskjaer toezingen en hoe ze hun all time favourite Eric Cantona ook nog regelmatig vocaal bejubelen. Ook wij hebben mooie staaltjes van respect laten zien. De vertrekkende Hans van Breukelen naar Nottingham Forest, de uiteindelijke huldiging van Hans Visser (u weet nog wel, die man die ons behoedde voor de gang naar de eerste divisie), het warme afscheid van Michael Mols en de smeekbedes om zijn terugkeer, de grachtentocht na het behalen van Europees voetbal en de huldigingen rondom de bekerfinales en Cruyff Schaal, de terugkeer van Wapenaar en Igor in de Galgenwaard en zeer recent toch ook het applaus bij de wissel van Van de Haar bij RKC – FC Utrecht.

Mooie kippenvel momenten die bij gedachten aan die momenten iedere keer weer zorgen voor kippenvel, een droge keel en opdringende tranen. Toch blijf ik het idee houden dat we één man niet de waardering geven die hij verdient. Vorige week zondag moest ik toch even slikken bij de spreekkoren richting iemand van de tegenpartij. Hoewel de tegenstander van dat moment altijd de vijand is in mijn ogen, hoort Stijn Vreven in ieder geval voor en na de wedstrijd het respect te krijgen voor zijn verdiensten bij FC Utrecht. Hij was die eerste die na tien magere jaren het woord Europees voetbal in zijn mond durfde te nemen. Hij was het ook die er in grote mate (samen met zijn ploeggenoten) verantwoordelijk voor was, dat WIJ onze paspoorten weer mochten opzoeken om eens in het buitenland naar FC Utrecht te kunnen kijken. Laten dat vooral niet vergeten.

Op naar de volgende 35 jaar.

We never die, we never die
We’ll keep the red flag flying high
Cause FC Utrecht never dies

Midvoor

Reacties

Bij dit bericht zijn 0 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing